Volledig scherm
Staking van DAF © ED

Opnieuw staking bij DAF in Eindhoven voor betere metaal-CAO, aantal stakers gaat richting 500

EINDHOVEN - Zo'n 500 werknemers en leden van FNV Metaal leggen na de avonddienst donderdagavond het werk neer bij DAF in Eindhoven. Ze staken voor een beter CAO.

De vakbond heeft ook voor vrijdag een staking uitgeroepen. De verwachting is dat in totaal zo'n 1000 medewerkers van DAF zullen staken.

De staking bij DAF maakt deel uit van een maandenlange reeks stakingen in de metaalindustrie, waar duizenden metaalwerkers uit verschillende bedrijven in heel Nederland aan meededen. 

Bij DAF worden het donderdag en vrijdag de zevende en achtste stakingsdag voor deze ronde van cao-onderhandelingen. In juni is al een keer gedurende 48 uur het werk neergelegd. 

Het verschil met de actie die nu loopt, is dat die niet vooraf is aangekondigd. ,,Dit is heel verrassend voor DAF.  We kunnen nu het proces van voorraadvorming verstoren", zegt Tom Barkmeyer, DAF-medewerker en een van de FNV-kaderleden bij de Eindhovense vrachtwagenproducent. Naar het idee van de vakbond probeerde DAF bij vooraf aangekondigde acties het verlies van productie te beperken door voorraden op te bouwen.

Door DAF meer pijn in de productie te doen, hopen de stakers in de woorden van Barkmeyer 'beweging in de cao-onderhandelingen te krijgen'.  

Barkmeyer noemt het laatste voorstel van werkgeversorganisatie FME om een bemiddelaar aan te stellen 'onacceptabel' ,,Dat zou onderhandelen zijn onder de voorwaarden van de FME."

FNV Metaal verwacht dat ook na de DAF-staking nog andere metaalbedrijven zullen volgen.De stakers van FNV Metaal voeren actie voor onder andere loonsverhoging van 3,5% per jaar met een bodem van duizend euro en een generatiepact. Ook wil de organisatie dat er een einde komt aan de flexibilisering bij de metaalbedrijven. 

De CAO Metalelektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal zoals DAF, ASML, Fokker, Siemens, Scania, Thales en Damen Shipyard.

Regionale Economie