Volledig scherm
Kenworth, Peterbilt en DAF zijn de merken van Paccar. © Paccar

Paccar beleeft gouden tijden, met DAF en in VS

EINDHOVEN - Het kan niet op bij Paccar, moederbedrijf van DAF, aan records en gunstige vooruitzichten. En dan komt Donald Trump nog een handje helpen.

Een recordomzet van bijna 20 miljard dollar. Het op een na hoogste winstcijfer ooit in een historie van 79 opeenvolgende jaren in de groene cijfers. Paccar mag de vlag weer uithangen.

Het Amerikaanse moederbedrijf van DAF beleeft gouden tijden. DAF produceert bijna op recordtempo en moet de vruchten kunnen plukken van de sinds de zomer vernieuwde truckserie. Ook de Eindhovense motorenfabriek draait op volle toeren. Voor dit jaar wordt op een nieuw verkooprecord gerekend.

Paccar’s Amerikaanse truckmerken Kenworth en Peterbilt hebben hun marktaandeel in de Verenigde Staten en Canada opgetrokken naar een recordhoogte van 30,7 procent. De markt in Noord-Amerika zal dit jaar naar verwachting stevig groeien.

Amerikaanse zussen

Paccar heeft het voordeel dat het op verschillende continenten met soms tegengesteld economisch tij opereert. Een jaar geleden kon DAF het Paccar-schip ondanks zwaar weer in Noord-Amerika op koers houden. DAF wist op kwartaalbasis zelfs meer trucks af te leveren dan zijn twee Amerikaanse zussen samen. Vorig jaar is de orde weer hersteld. Het aantal ‘Europese’ afleveringen nam opnieuw toe maar DAF's collega’s in de VS gingen nog een stuk harder.

Met een totaal van 158.900 trucks is de productie van Paccar bijna verdrievoudigd in vergelijking met de 54.000 vrachtwagens die het bouwde voordat DAF in 1996 werd overgenomen. DAF produceerde er destijds zo’n 18.000. Vorig jaar fabriceerde DAF een ongekend aantal van bijna 61.000 voertuigen.

Trump

Op alle fronten zit het Paccar mee. Het profiteert van de belastingverlaging die onder president Donald Trump wordt doorgevoerd. Die zal transportbedrijven aanzetten om meer trucks te kopen, is de verwachting. Paccar zelf is er ook goed mee. De wereldwijde gemiddelde belastingdruk zal door de verlaging in de VS dit jaar dalen van 31 naar tussen de 23 en 25 procent. Voordeel voor Paccar op jaarbasis: een dikke 150 miljoen dollar.

De truckgigant mag bogen op een ijzersterke financiële positie. Het eigen vermogen knalde eind vorig voor het eerst door de grens van 8 miljard dollar heen. Toch laat Paccar zijn geld niet alleen tegen de plinten klotsen. De investeringen in onderzoek en ontwikkeling stegen vorig jaar van 247 naar 264 miljoen dollar. Voor dit jaar verwacht het concern daaraan tussen de 280 en 310 miljoen dollar te spenderen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Regionale Economie