Volledig scherm
Ontwerpduo: Glow (voor Ilumi). Foto Gijs van de Burgt

3 - WAT IS DAT? - Ontwerpduo (video)

Elke dag bespreekt kunstmedewerker van het ED Anneke van Wolfswinkel een bepaald object met de designer. In deze 3e aflevering is dat met Tineke Beunders van Ontwerpduo.

Eh... een ronde glazen lamp, met spikkels?

Tineke Beunders (Ontwerpduo): "Het is een lamp die speciaal bedoeld is voor in de slaapkamer. Ken je die glow in the dark-sterren die kinderen boven hun bed hebben? Stiekem vinden volwassenen dat ook magisch, dus daar wilden we iets mee doen. Als de lamp brandt, laden de glow in the dark-spikkels op, en wanneer je hem uitdoet lichten die spikkels blauw op. In de donkere ruimte in onze studio kun je zien wat een magisch effect het heeft – alsof er een transparante maan in je slaapkamer hangt."

"Ons voorbeeld was een grote glazen gespikkelde knikker. Die hebben we aan lichtfabrikant Ilumi Lighting laten zien om duidelijk te maken wat we in gedachten hadden. Zij zijn het avontuur met ons aangegaan. In dat proces hebben we veel geleerd. Glow in the dark-materiaal lijkt op zand, maar je kan het niet mengen met vloeibaar glas, omdat het dan verbrandt. Na veel proberen is gelukt om het voor elkaar te krijgen."

"De lamp heeft ook een praktisch nut: je ziet nog een tijdje de contouren van de meubels. Daardoor is de overgang van licht naar donker wat zachter. Maar het is natuurlijk vooral een gaaf ding om bij het slapen gaan in je kamer te hebben."

Ontwerpduo, bij Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30

Anneke van Wolfswinkel bespreekt elke dag een bepaald object met de designer. In deze 3e aflevering is dat de glazen bolle lamp van Ontwerpduo. Tineke Beunders vertelt.