Volledig scherm
Atelier NL: ZandGlas, 2016 foto gijs van de burgt

4 - WAT IS DAT? - Atelier NL (video)

Elke dag bespreekt kunstmedewerker van het ED Anneke van Wolfswinkel een bepaald object met de designer. In deze 4e aflevering is dat met Lonny van Ryswyck van Atelier NL.

Eh... een karaf met drie drinkglazen, van bijzonder mooi glas?

Lonny van Ryswyck (Atelier NL): "Dit glas is gemaakt van zand dat afkomstig is van de Zandmotor, een door mensen gemaakte kustversterking bij Scheveningen.

Vijf jaar geleden zijn we begonnen met het onderzoeken van zand, het belangrijkste bestanddeel van glas. Er zijn ongelooflijk veel variaties in soorten zand, maar voor glas wordt eigenlijk altijd hetzelfde soort standaardzand gebruikt. Dat levert kleurloos glas op, en kleur wordt dan achteraf weer toegevoegd. Wij ontdekten dat iedere variatie in zand een andere kleur glas oplevert. Je ziet dat dit glas een beetje richting groen gaat. We hebben in ons atelier veel stalen liggen van glas, gemaakt van zand van allerlei plekken uit de Nederlandse bodem. Die stalen variëren van bijna kleurloos tot heel donkerbruin - we willen daar heel graag ook ZandGlas mee gaan maken."

"Om van het zand van de Zandmotor glas te kunnen maken, hebben we een speciale oven moeten bouwen. Bestaande ovens werkten niet goed vanwege de afwijkende samenstelling van het zand. We hebben het geluk dat we konden samenwerken met de Nederlandse top-glasblazer Gert Bullée, die het voor elkaar heeft gekregen deze vormen te maken. Als je goed kijkt zie je dat er subtiele onregelmatigheden inzitten, die het glas alleen maar mooier maken."

Atelier NL, Bergmannstraat 76, Eindhoven

Elke dag bespreekt kunstmedewerker van het ED Anneke van Wolfswinkel een bepaald object met de designer. In deze 4e aflevering is dat met Lonny van Ryswyck van Atelier NL.