Volledig scherm
Laminated Table and Chairs van Jeroen Wand. foto's Sam Walravens

6 - WAT IS DAT? - Studio Jeroen Wand (video)

Elke dag bespreekt kunstmedewerker van het ED Anneke van Wolfswinkel een bepaald object met de designer. In deze vijfde aflevering is dat met Jeroen Wand.

Eh... een tafel met stoelen - van kromgebogen houten platen?

Jeroen Wand: "Je kent multiplex wel, van die meubelplaten die zijn opgebouwd uit dunne laagjes fineer? Wij wilden eens kijken of we dat ook zelf konden maken.

Van een fabriek krijgen wij de restjes fineer, dus we hebben een hele voorraad van verschillende kleuren en houtsoorten. Om een grote plaat te maken, voor een tafelblad bijvoorbeeld, puzzelen we die stukken in elkaar, en verlijmen de laagjes. Maar omdat het geen perfecte, grote stukken zijn, wordt het oppervlak een beetje onregelmatig. Iedere tafel wordt dus ook weer anders."

"De basis van dit tafelblad is een kruis van houten balken. De plaat van zelfgemaakte multiplex hebben we aan de boven- en onderkant om die balken heen verlijmd en vervolgens vacuüm getrokken. Daarvoor hebben we samengewerkt met een fabriek in Zuid-Tirol. Het tafelblad blijft vacuüm getrokken tot de lijm helemaal gedroogd is, en daarna houdt het zijn vorm. Eigenlijk is de onderkant van het blad het mooist, daar zie je het effect het best. In de rugleuningen van de stoelen hebben we de constructie ook goed zichtbaar gemaakt; je ziet dat het fineer echt om de houten balkjes heen is getrokken."

"Je zou kunnen zeggen dat dit eerlijke meubels zijn. Ze verbergen niets, je kan zien hoe ze gemaakt zijn. Dat vind ik mooi."

Studio Jeroen Wand, Hallenweg 11B, Eindhoven.

Volledig scherm
Detail van de rugleuning van een van de stoelen van Jeroen Wand.
Elke dag bespreekt kunstmedewerker van het ED Anneke van Wolfswinkel een bepaald object met de designer. In deze vijfde aflevering is dat met Jeroen Wand. Hij maakt meubel met restjes fineer.