Volledig scherm
foto Maaike Poelen/Afdeling Beeld

Audiotour voor in de trein van Utrecht naar Eindhoven (soundcloud)

EINDHOVEN - Reizen met de trein kan buitengewoon gezellig zijn; contact met vreemde mede-reizigers maakt de tocht van a naar b verrassend en aangenaam. Als mensen met een koptelefoon de coupé binnenstappen, vind ik dat om die reden spijtig. Maar, soms heb je behoefte aan (relatieve) rust en geen gezeik aan je kop.

Laatst heb ik zelf echter een uur lang met een koptelefoon op m'n harsens in de trein gezeten. En dat hele uur lang aandachtig zitten luisteren, glimlachen en zelfs uitbundig zitten lachen. Bron van dat alles was het project Luisterruit van kunstenaar/designer Manon van Hoeckel. Zij heeft in opdracht van de NS een audiotour gemaakt die twee keer een halfuur duurt (van Utrecht via Den Bosch naar Eindhoven) en allerlei dingen aan de orde stelt die redelijk synchroon lopen met die reis van een uur door het Nederlandse landschap.

De opdracht aan Van Hoeckel was even simpel als ingewikkeld: probeer het verblijf in de trein waardevoller te maken. Nu is waardevol voor de één iets heel anders dan voor de ander, maar wegkruipen in een stoel en ondersteund door de cadans van de wielen een goed verhaal beluisteren; daar kan vrijwel iedereen wel iets mee, dacht de designer en maakte vervolgens 'verhalen voor onderweg'.

Van Hoeckel – bekend geworden met haar Embassy of the Undocumented, een reizende ambassade voor asielzoekers – heeft in Luisterruit een duidelijke design-boodschap gelegd.

De trein met de Luisterruit rijdt zaterdag en zondag vanaf 09.53 uur in Utrecht Centraal. Bij de bewuste coupé staat een medewerker met een Luisterruit-bord. Op het Ketelhuisplein (Strijp-S) staat een NS-container waarin de twee projecten worden toegelicht.

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant

Volledig scherm
Manon van Hoeckel (links) in de treincoupé waarin haar project Luisterruit kan worden beleefd © Maaike Poelen/Afdeling Beeld