Volledig scherm
Bart Hess © René Manders

Bart Hess weer thuis in Eindhoven

Bart Hess vertrok naar de Britse hoofdstad omdat hij er veel opdrachten had lopen en al dat gereis tussen Eindhoven en Londen, dat kostte heel veel tijd. En dus versjouwde hij in 2012 zijn handel naar Engeland.

Het werk van Hess beweegt zich op de snijlijn van kunst, mode en technologie. De 32-jarige in Geldrop geboren vormgever is bekend door de toepassing van bijzondere materialen, zoals de 'slijmjurk' voor Lady Gaga, maar ook door een 'deken' te maken van duizenden spijkertjes.

Verdieping
"Die eerste tijd in Londen ging best wel goed. Ik had de ambitie om in de fashion-film-wereld terecht te komen en dat lukte ook wel. Maar op een bepaald moment vroeg ik me af of die meer commerciële modewereld nu écht wel iets voor mij was. Kijk, die adrenaline-rush is heerlijk – voor een opdracht krijg je daar één week – maar het gaat natuurlijk niet de diepte in. Die verdieping miste ik en ook de ruimte van mijn oude studio: die in Londen was precies vijftien vierkante meter en dat werkte gewoon niet."

Hess wilde naar Berlijn, zocht er een tijdlang naar een goede woon- en werkruimte, maar werd verliefd op iemand – in Eindhoven. En realiseerde zich dat hij in die stad ook heel gelukkig was. "En dus zit ik nu weer hier", grijnst Hess.

Materialen
Hij is vormgever en mag graag als researcher materialen beproeven. "Ik heb altijd heel veel spullen om me heen; ook dingen die nog niet af zijn, hou ik altijd lekker dichtbij. Dan kan ik er zo weer mee aan de slag."

Die materialen, daar heeft hij iets mee, of beter: daar móet nog iets mee. "Ja, die moeten een soort van gemanipuleerd worden. Maar ook weer niet te veel, want het resultaat moet wel een Bart Hess zijn, maar het moet ook iets eigens houden, begrijp je wel?"

Bart Hess, Gasfabriek 18, NRE-terrein. Eindhoven.
Open tijdens DDW van 10-18 uur