Volledig scherm
Cassandra Vugts

Brandevoort: proeftuin voor woningbouw van de toekomst

HELMOND - Wie start een revolutie in de bouw, zodat ook in die sector niet alles bij het oude blijft? Tijd voor een proeftuin met echte woningen, in Brandevoort.

Hoe kunnen kleinschalige, innovatieve projecten in de bouw hun weg vinden naar de markt? Leuke experimenten zijn er genoeg, maar het wordt tijd voor de 'schaalsprong': toepassing op grotere schaal zodat vernieuwingen ook commercieel uit te voeren zijn.

Een slimme nieuwbouwwijk moet binnen vijf jaar de locatie gaan vormen waar het allemaal gebeurt, daar is de Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu, met wonen in zijn portefeuille, van overtuigd. Hij heeft hiervoor de Helmondse wijk Brandevoort op het oog.

DDW
Torunoglu nam ook het initiatief voor een bouwconferentie tijdens de Dutch Design Week, met als thema 'Wie start de bouwrevolutie? The Making of Our Future City'. "Apple zorgde voor een revolutie in de manier waarop we bellen, communiceren, denken. Wie gaat de grote veranderingen in de bouw trekken? Nemen de doorgaans erg traditionele bouwbedrijven hun verantwoordelijkheid? Of hebben ze het nakijken als IKEA met zijn inrichtingsmogelijkheden, Google met zijn slimme woning of woonconsumenten zelf het heft in handen nemen?", vraagt Torunoglu zich hardop af.

In de afgelopen crisisjaren ontstonden veel nieuwe initiatieven om duurzamer te bouwen, flexibel woningen te realiseren of bewonersparticipatie voorop te stellen. Min of meer noodgedwongen, anders werd er helemaal niet gebouwd. "Maar nu de woningmarkt weer aantrekt, lopen we het risico dat het allemaal weer ongedaan gemaakt wordt", zegt Torunoglu. "We willen met deze conferentie in ieder geval de bouwwereld prikkelen om erover na te denken."

Tijdens de conferentie op maandagmiddag 24 oktober in het Klokgebouw komen aan het woord: architect Winy Maas (MVRDV), ontwerper Iina Vuorivirta (IKEA), Cassandra Vugts (Spark) en Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Een kaart voor de DDW geldt als toegangskaart.

Volledig scherm
Yasin Torunoglu.