Burgervader als taxichauffeur: designweek geeft op mooie manier smoel aan Eindhoven

VideoEINDHOVEN - Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven reed drie uur lang bezoekers aan de Dutch Design Week rond in een designtaxi. We reden even mee. 

,,Weet je, normaal wórd ik gereden, dan kan ik fijn doorwerken achter in de auto. Nu moet ik plots alles zelf doen en ik heb eigenlijk geen benul van het verkeer. Ik ken de stad ook niet goed. Mijn vrouw rijdt vaker dan ik: ‘dat is veiliger’, zegt ze dan. Fietsers, da’s echt oppassen hè, die schieten overal doorheen.”

Volledig scherm
Burgemeester Jorritsma rijdt bezoekers aan de Dutch Design Week rond in een designtaxi. © Jean Pierre Reijnen

,,Jij bent mijn vijfde vrachtje. Eerder had ik onder anderen mensen uit Oslo in de auto, waren hier al voor de derde keer; mooi hè? Ze bleven ook drie nachten slapen, dat zegt iets. Ook twee mensen uit Emmen reden mee; die heb ik nog even fijntjes herinnerd aan onze overwinning afgelopen zondag, ha, ha!”

,,Hij rijdt trouwens heerlijk, deze Renault, zo stil en zuinig ook. Waar ikzelf in rijd? In een echte auto, ha, ha! Nee, gekheid; een Audi A5. Welke kleur? Zilverkleurig. Zegt dat iets over mijn karakter dan? Aha. Maar, moet ik hier nu rechtsaf of rechtdoor?”

,,Martijn Paulen, directeur van de Dutch Design Week zei het heel goed bij opening afgelopen vrijdag: ‘Alles is design’, en wij vormen de voorhoede van Europa. De beurs in Milaan is het voorprogramma van Eindhoven. Het gaat niet om de grootte, het gaat om de kwaliteit en die is top hier.”

,,Ik vind dit echt superleuk om te doen. Of we er een traditie van maken? Geen idee, maar voor mij is dit de kers op de taart en ik voel me heel trots op de stad. Het zegt wel iets dat minister van cultuur Ingrid van Engelshoven hier bijna twee dagen rondkijkt en dat staatssecretaris Mona Keyzer op persoonlijke titel en mét kinderen de DDW bezoekt. Ja, de designweek geeft op een heel mooie manier smoel aan de stad. Nu moeten we hier links, hè, toch? Ja, ja, ik leer het wel, ha!”

> Meer DDW lees je op deze pagina

Volledig scherm
Burgemeester Jorritsma rijdt bezoekers aan de Dutch Design Week rond in een designtaxi. © Jean Pierre Reijnen

Poll

De Dutch Design Week is de mooiste week van het jaar in Eindhoven

  • Eens (20%)
  • Oneens (80%)
1946 stemmen

Poll

20 euro voor negen dagen onbeperkt toegang tot alle DDW locaties is echt niet te veel

  • Eens (62%)
  • Oneens (38%)
3037 stemmen