Volledig scherm
Jeremy Loops

DDW Music: Jeremy Loops is ambachtsman in moderne wereld

De Zuid-Afrikaanse folkpop-muzikant Jeremy Loops is sinds de winter van 2015 bijna onafgebroken op tournee. Hij staat 28 oktober geprogrammeerd op festival DDW Music. ,,Live spelen is mijn eerste liefde."

Folkliedjes vormen de muzikale wortels van zanger, songschrijver en muzikant Jeremy Loops (echte naam Jeremy Hewitt). Hij luisterde vroeger veel naar iconen als Woody Guthrie, Bob Dylan en Joan Baez. De inwoner van Kaapstad heeft het bekende genre van de man/vrouw met gitaar aangevuld met elementen uit hiphop, jazz, rock en house. "Dit is mijn interpretatie van folk. Ik heb geen muziektraining gehad, ik meng de geluiden die ik mooi vind."

Economie
Hij studeerde economie, maar de carrière van Loops (30) is geen strak geplande onderneming. Na zijn studie ging hij aan de slag als werknemer op jachtschepen, waarmee hij twee jaar lang de wereld rondvoer. Aan boord maakte hij muziek met zijn gitaar en een effectenpedaal. Eenmaal terug, moest hij vooral hard werken om een muzikale carrière op te bouwen in een land, waar de voorzieningen voor artiesten magertjes zijn. "Er zijn barrières op geografisch gebied -de steden liggen ver van elkaar verwijderd- maar ook op cultureel vlak. Zuid-Afrika heeft verschillende muzikale markten, het is geen geheel. In Nederland is de levensstandaard hoger. Veel inwoners kunnen geen geld neertellen voor een concertkaartje. De live-cultuur en festivals lijden daaronder."

Vonk
Via Zuid-Afrika, waar hij er uiteindelijk in slaagde zalen met een capaciteit van 5.000 bezoekers te vullen, sloeg de vonk over naar onder meer Europa. Loops is nog steeds verrast door de respons uit Nederland. "Mijn muziek vindt weerklank bij de Nederlanders; ik krijg er een warme ontvangst."

Jeremy Loops speelt 28/10 in de Effenaar Eindhoven tijdens DDW Music (zaal open om 19.30 uur).

Het concert is uitverkocht.

Lees het hele artikel woensdag 19 oktober in het ED of in de digitale krant.