Volledig scherm
Ontwerper Noud Sleumer is met zijn mobieltjesmachine genomineerd voor de Klokhuisprijs. © Jean Pierre Reijnen

DDW: Nouds mobieltjesmachine sloopt graag

EINDHOVEN - Op de Dutch Design Week tref je veel makers aan. Ontwerper Noud Sleumer vormt de uitzondering op de regel. Zijn mobieltjesmachine staat er juist om te slopen.

Midden in de Campinafabriek produceert één apparaat veel geluid. Nieuwsgierig kijken mensen door een raampje naar metalen onderdelen die over een shredder dansen. Enkele seconden ervoor heeft Noud Sleumer door een luikje een oude Nokia naar binnen gegooid. Na een paar minuten spuugt het apparaat honderden stukjes uit. Dit is Sleumers mobieltjesmachine, bedoeld om telefoons te recyclen.

Het werkt simpel: gooi er aan de ene kant een oud mobieltje in en de onderdelen die voorheen de telefoon vormden komen er aan de andere kant uit en worden verkocht aan een recyclebedrijf. ,,In het eerste jaar van mijn studie speelde ik al met de vraag 'waarom maak ik eigenlijk allemaal dingen?' Ik ging kritisch denken over de maakindustrie en me bezig houden met 'ontmaken', uit elkaar halen dus", vertelt de net afgestudeerde student van de Design Academy. ,,Uiteindelijk kwam ik er achter dat de smartphone anno 2018 een goudmijn is. Iedereen heeft ze en ze worden snel waardeloos geacht. Een toestel wat niet meer gebruikt wordt of waar de software van kapot is, bestaat echter nog steeds uit 42 waardevolle, kostbare materialen en gegevens van de gebruiker", stelt Sleumer.

Op dit moment worden oude mobieltjes vaak door stichtingen naar andere landen gestuurd voor hergebruik. Sleumer plaatst daarbij een kritische noot: ,,Een gerepareerde telefoon gaat vaak binnen een aantal jaar weer kapot. Op dat moment wordt de telefoon daar weggegooid, waar geen recyclefabrieken zijn. De mobieltjes worden dan verbrand waardoor de omgeving vervuilt en ziektes uit kunnen breken. Dat willen we juist niet."

In juni behaalde Sleumer zijn master Social Design met zijn project 'The (Im) material Telephone'. Zijn docenten waren zo enthousiast dat ze hem voordroegen voor de Klokhuis Wetenschapsprijs, een award voor beste wetenschappelijke onderzoek toegankelijk voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Van de 80 nominaties heeft Sleumer het tot de laatste 10 geschopt. Op 7 november presenteert hij zijn machine en hoort hij of hij gewonnen heeft. De prijs bestaat uit een aflevering van het tv-programma Klokhuis over zijn project.

Stemmen kan tot en met 7 november op hetklokhuis.nl

Poll

Een mooie herinnering aan de Dutch Design Week, zo'n DDW-tatoeage

  • Eens (12%)
  • Oneens (88%)
1712 stemmen

Poll

Met 450 onderdelen is 9 dagen veel te kort voor de DDW

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
1535 stemmen