Volledig scherm
Harm Rensink en Ellen Albers. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Digitale mode en design in gestript Eindhovens V&D-pand

VideoEINDHOVEN - Waar vroeger damesmode hing, daar komt een coole kapper met één stoel, en waar je vroeger een parfummetje kon kopen, komt een labyrint waarop 18 figuren staan met avantgarde-mode. Het compleet leeg- en schoongemaakte pand aan de Vrijstraat, waar tot vorig jaar V&D huisde, gaat plaatsmaken voor hippe tentoonstellingen en shows. Te beginnen tijdens de Dutch Design Week (DDW).

De Modebelofte toont elk jaar bijzonder werk van net afgestudeerden van kunstacademies uit binnen- en buitenland. Eerder landde die presentatie in een bar aan het Stratumseind, het Philips Stadion en vorig jaar op het dak van de Bijenkorf. Dit keer wordt de begane grond van het voormalige V&D-pand benut. "Dat is zo'n 4.500 vierkante meter - enorm, we zijn er echt blij mee", zeggen organisatoren Harm Rensink en Ellen Albers.

Vlisco

Naast de Modebelofte biedt de ruimte tijdens de DDW ook onderdak aan een expo over robotisering, een eetplek en Het Nieuwe Instituut, dat een presentatie houdt over hoe we omgaan met data. "Bijzonder wordt ook de plek waar Vlisco werk toont. Die tentoonstelling is gemaakt in nauwe samenwerking met Sander Bos, die daarvoor een soort beurs heeft gekregen van het Helmondse bedrijf", aldus Rensink.

De presentatie van De Modebelofte zelf bestaat uit 18 figuren - gemaakt in samenwerking met ArtCoDe van de Fontys-opleidingen - die een beeld schetsen van wat eigentijdse avantgarde-mode te bieden heeft. "En dat dan op het grensvlak van digitaal en realistisch. Want die grens vervaagt steeds meer. Daar gaat deze mode over, vandaar de titel Digital Realists", stelt Albers. Op bepaalde momenten, zoals tijdens de opening, wordt de mode getoond door levende modellen, op andere moment maken de items onderdeel uit van een soort labyrint, dat een flink deel van ruimte in beslag neemt en waarlangs de bezoeker wordt geleid en zo het verhaal van de nieuwste mode ondergaat.

Het team van de Modebelofte hoopt de ruimte ook na de DDW, liefst tot 1 januari, te kunnen gebruiken, samen met andere participanten.

Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof bv
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement