Het Arson Archive van Thomas Stratmann; huizen van vluchtelingen in Duitsland die in brand zijn getoken.
Volledig scherm
PREMIUM
Het Arson Archive van Thomas Stratmann; huizen van vluchtelingen in Duitsland die in brand zijn getoken. © Femke Reijerman

Directeur DAE Joseph Grima: ‘Eindhoven kan uitgroeien tot dé creatieve hoofdstad van Europa’

EINDHOVEN - 208 projecten van 185 afgestudeerden van Design Academy Eindhoven zijn vanaf zaterdag te zien in de voormalige melkfabriek aan het Kanaal. Voor het eerst in twintig jaar is de Graduation Show niet te zien in het eigen huis. Directeur Joseph Grima legt uit.

Er zullen ongetwijfeld bezoekers zijn die – onvoldoende voorbereid of op de automatische piloot – vanuit het treinstation onmiddellijk rechtsaf slaan en na de Blob de Witte Dame zien en denken daar de eindexamententoonstelling van de Design Academy Eindhoven (DAE) te kunnen bekijken. Dat wordt dan toch even een pijnlijk momentje, want de Graduation Show is – voor het eerst sinds de school aan de Emmasingel huist - op een andere locatie ondergebracht. Daarmee maakt Joseph Grima, sinds 2017 directeur – gelijk een statement. ,,Het gebouw was tijdens de DDW alleen maar expositieplek en dus niet te gebruiken door de andere studenten. Dat was natuurlijk niet handig. Buiten dat begon de eindexamenpresentatie ooit met een beperkt aantal deelnemers. Dat is in al die jaren gigantisch gegroeid; het succes werd zo een bedreiging. De school bleek geen adequate expositieplek meer. Ook heel erg: je kon het werk niet meer goed laten zien. Meer studenten hebben simpelweg meer ruimte nodig en die was er niet. Nu, in de Campina-fabriek, kunnen mensen in alle rust de objecten bekijken. We doen nu meer recht aan het afstudeerwerk.”

Poll

De Dutch Design Week is de mooiste week van het jaar in Eindhoven

  • Eens (20%)
  • Oneens (80%)
1946 stemmen

Poll

20 euro voor negen dagen onbeperkt toegang tot alle DDW locaties is echt niet te veel

  • Eens (62%)
  • Oneens (38%)
3037 stemmen