Volledig scherm
Eindexamententoonstelling van Design Academy Eindhoven in de voormalige Campina- melkfabriek. © Jean Pierre Reijnen

Dutch Design Week Eindhoven: dit moet je zien!

10 tips/pollEINDHOVEN - Er zijn mensen die wandelen redelijk willekeurig door de exposities en laten zich verrassen. Dat kan. Anderen maken een minutieus uitgestippelde planning. Dat kan ook. Kunstredacteur Rob Schoonen van het Eindhovens Dagblad spitte alvast door de bijna 400 expo’s, lezingen, seminars en presentaties van deze 17e DDW-editie, en zette tien dingen op een rij die je niet mag missen.

Moetje

Of je nu negen dagen lang de DDW bezoekt of slechts één dag (niet aan te bevelen), een bezoek aan dé eindexamententoonstelling mag niet ontbreken. Die van de Design Academy Eindhoven uiteraard, dit jaar in de voormalige Campina-melkfabriek aan het Kanaal. Daar is zo’n 14.000 (!) vierkante meter vrijgemaakt voor het werk van de afgestudeerden en die krijgen nu eindelijk de ruimte die ze verdienen. Van kekke regenjassen waar je heerlijk mee kunt spelen tot een fraai ogende installatie die knetterhard binnenkomt want die heeft te maken met de Tweede Wereldoorlog. En, verrassing: soms bots je in dit gebouw ook plots op een ouderwetse paardenruif, nog uit de tijd dat de melk met paard en wagen werd bezorgd.

Campina, Kanaaldijk-Zuid

Poll

Met 450 onderdelen is 9 dagen veel te kort voor de DDW

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
1535 stemmen

Moetje 2

Volledig scherm
Sectie C, Plattegrond van de expositie

Vorig jaar was er onder meer de tentoonstelling The Entrance te zien, een van de hoogtepunten van de DDW. Samenstellers Michela Castagnaro en Sander Wassink tekenen ook dit keer voor de centrale presentatie op Sectie C en dat maakt nieuwsgierig. Vooral omdat dit keer geen objecten van de Sectie C-designers worden getoond, maar ‘tools’. Dus je gaat er kunstig gegroepeerde bezems zien, koffiebekers en handschoenen. Spullen die nodig zijn om die banken, lampen, fietsen en al die andere objecten elke dag in elkaar te kunnen zetten. Je ruikt het zweet bijna… Naast die expo talloze andere presentaties, etentjes-in-ateliers en vanzelfsprekend staan alle atelierdeuren wijd open. Tip-in-tip: pak een designtaxi of bus; parkeren bij Sectie C is niet te doen.

Sectie C, Daalakkerweg 8

Hotspot

Volledig scherm
Kazerne, Kiki van Eijk © Google

Het aantal vierkante meters waar design kon worden getoond was al aanzienlijk: namelijk ruim 2000, en daar komt binnenkort nog eens 1000 vierkante meter bij. De Kazerne noemt zich Home of Design en daar is geen letter van gelogen. Al elf jaar worden er fijne en spraakmakende presentaties gehouden en al helemaal tijdens de DDW. Dit jaar worden alle designers van het eerste uur voor het voetlicht gebracht. ‘New design by old friends’ toont onder andere een heel stoere post-punk-buiten-keuken van Joost van Bleiswijk, een lichtinstallatie van Ontwerpduo en de installatie Softwear van Google en Lidewij Edelkoort door Kiki van Eijk. Jong talent is er ook: Léa Mazy bijvoorbeeld met haar project Fatique.

De Kazerne, Paradijslaan 2-8

Tractors

Sommige mensen blijven altijd een beetje kind. Gelukkig maar. Floris Hovers is zo iemand. Hij maakt al sinds jaar en dag het meest prachtige speelgoed (dat zó mooi is dat je het amper durft aan te raken). Van hout maar ook van andere attributen, zoals een belletje en dan heb je ineens een ziekenauto. Hovers zet nu elke dag (!) een tractor in elkaar en die laat hij allemaal zien tijdens de DDW. Dat wordt dus een feestje. Ook bij de buren trouwens; er werken veel goede designers in Plan B.

Plan B, Hurksestraat 19

Volledig scherm
Plan B - Floris Hoovers 'Tractor' © DDW 2018

Opblaasbaar

Volledig scherm
Modebelofte © Dexter Lander.

De Modebelofte is in relatief korte tijd uitgegroeid tot een van de meest spannende expo’s van de DDW. Studio Harm Rensink weet steevast een bijzondere draai te geven aan de presentatie van - dit keer 22 - modetalenten uit diverse landen. De tentoonstelling landt nu op de eerste verdieping van het voormalige V&D-pand en bestaat uit een opblaasbaar paviljoen waarin de ontwerpen onder de titel Shape shifters spelen met thema’s als gender, persoonlijkheid en perfectie. Moetje 3 dus eigenlijk…

Modebelofte, Warehouse of innovation, Vrijstraat 11

Veem all over

Er zijn van die plekken tijdens de DDW, daar kom je relatief lastig binnen (drukte, liften overvol, enzovoorts), maar lúkt dat, dan ben je er niet zomaar weg. Het Veem is zo’n locatie. Negen verdiepingen hoog, barstensvol design en meer. Manifestations is weer present, nu met meer dan vijftig kunstenaars en ontwerpers op de negende verdieping die ons een blik gunnen in de toekomst. Oók in het Veem, de installatie Garden of resonance van Studio JKL. De vibratie van de natuur gevangen in een kunstproject: gaat dat horen!

Het Veem, Strijp S, Torenallee 100

Volledig scherm
Nicole Spit in Manifestations in Het Veem © aangeleverd

Plastiekfabriek #4

In alle uithoeken van de wereld zijn inmiddels installaties gebouwd die plastic afval omzetten in nieuwe producten. Mat dank aan Dave Hakkens die met zijn ‘Precious plastic-projects’ een stap wil zetten om dat materiaal niet te dumpen, maar te hergebruiken. Tijdens de DDW heeft hij vrijwel het gehele VDMA-complex tot zijn beschikking om er een (tijdelijke) plasticverwerkfabriek te runnen. Hij heeft 450 mensen – ook weer uit alle uithoeken – bereid gevonden mee te werken. En publiek is welkom. Om te kijken, zinvolle vragen te stellen en ook om een (vegetarisch) hapje mee te eten.

A day at the workspace, VDMA, Vestdijk 31

Volledig scherm
VDMA - Dave Hakkens.

Winnaars

Niet tijdens de DDW, maar al in juni zijn de 24 winnaars bekend gemaakt van de Dutch Design Awards 2018. De expositie van het beste Nederlandse design van het voorbije jaar is echter nog wel te zien tijdens de week. Een van de winnaars is Lisa Konno (foto) in de categorie Young Designer Award. Wat nog wél nieuws wordt tijdens de DDW is de algemene winnaar van deze editie. En het publiek kan ook nog eens haar voorkeur uitspreken. Keuzes, keuzes…

Dutch Design Awards, Het Veem, Torenallee 100

Volledig scherm
Lisa Konno bij Design Awards. © Peter Stigter

Ook afgestudeerd

Niet alleen de net-afgestudeerden van Design Academy Eindhoven presenteren hun werk tijdens de week. In het Temporary Art Centre zijn – inmiddels traditiegetrouw – ook afstudeerders van ArtEZ te vinden. De zeven kersverse ontwerpers uit Arnhem bestrijken samen het gehele designveld. Oók in het TAC: design uit Oekraïne en de bekende expo Trajectories, en die is altijd spannend.

TAC, Vonderweg 1   

Volledig scherm
Artez-expo in het TAC © aangeleverd

Summum

Met enige schroom, deze laatste tip, want een kaartje kost maar liefst 95 euro. Ja, dat is een smak geld, maar de conferentie ‘Antenna 2018’ is meer dan de moeite waard. Is de hele DDW er om te inspireren, dit is het summum: de beste twintig designstudenten van de wereld tanken je in vier uur helemaal vol. Schraap je spaarpotten leeg en ga: succes verzekerd.

Klokgebouw, 22 oktober, 13.30 uur

Volledig scherm
Antenna 2018 in het Klokgebouw © aangeleverd

Poll

Een mooie herinnering aan de Dutch Design Week, zo'n DDW-tatoeage

  • Eens (12%)
  • Oneens (88%)
1712 stemmen

Poll

Met 450 onderdelen is 9 dagen veel te kort voor de DDW

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
1535 stemmen