De bewoners Riky van de Leemput (links), Odilia Beeren en Josje van Gestel (rechts) bij het spel waarmee ze de hofjes van de Gerretsonhof hebben vorm gegeven. Links designer Lucas Zoutendijk van 1:1 ontwerp, rechts Jeffrey Schijns, bewoner/beheerder van studentenflat Aurora op de TU/e Campus.
Volledig scherm
De bewoners Riky van de Leemput (links), Odilia Beeren en Josje van Gestel (rechts) bij het spel waarmee ze de hofjes van de Gerretsonhof hebben vorm gegeven. Links designer Lucas Zoutendijk van 1:1 ontwerp, rechts Jeffrey Schijns, bewoner/beheerder van studentenflat Aurora op de TU/e Campus. © Michel Theeuwen

Expo Eindhoven: 'Designers zijn de vertalers van woonwensen'

EINDHOVEN - Een expositie in de Dutch Design Week waar niet de ontwerpers centraal staan, maar de bewoners van vijf projecten: Way to Go over vijf bouwplannen met inbreng van bewoners, te zien bij woningcorporatie Woonbedrijf aan de Wal. 

"Het was een heel gedoe", zegt Elly Havermans (70) over het samen met de andere toekomstige bewoners vormgeven van de seniorenwoningen aan het Gerretsonhof in Woensel. "Maar we konden wel aangeven wat we graag wilden", zegt haar man Frans (72). En zij: "Het was wel de moeite waard want ze hebben goed geluisterd, bijvoorbeeld naar onze wensen voor de inrichting van de drie hofjes." De Gerretsonhof is een van de vijf projecten die te zien zijn op de expositie Way to Go, in het kader van de Dutch Design Week, in het kantoor van corporatie Woonbedrijf aan de Wal in Eindhoven. De vier andere zijn de gezamenlijke ruimte van studentenflat Aurora op de TU/e Campus, sociale projecten voor de flats in de Coevering in Geldrop, de jongerenwoningen op Space-S op Strijp-S en de groene woningen in de Aireywijk aan de Karel de Grotelaan in Eindhoven. Het zijn allemaal voorbeelden van 'co-designing', projecten waar Woonbedrijf ontwerpers inzet om (toekomstige) bewoners te betrekken bij de inrichting of zelfs de bouw, of bij plannen om de gemeenschapszin te bevorderen.

Monopoly

De senioren uit de Gerretsonlaan zijn goed vertegenwoordigd bij de persbezichtiging. Drie spellen staan op de expositie: een soort Monopoly-spel om bouwblokken te vormen, het maken van eigen tegeltjesspreuken om te bespreken hoe je samen wil wonen en een soort puzzel waarmee de drie hofjes tussen de woningen vormgegeven konden worden. Tegels die gazon, bestrating of gras met bloemen voorstellen, en struikjes, heggetjes, speeltoestellen en bankjes kunnen geplaatst worden. Josje van Gestel, Odilia Beeren en Riky van de Leemput zijn tevreden over het resultaat. Belangrijker nog dan de inrichting van de tuin, vinden de dames de bijkomende effecten. "Dit heeft het onderling contact toch flink gestimuleerd. De hofjes zijn een plek voor ontmoeting. We hebben nu ook een wandelclubje en we drinken regelmatig koffie samen", aldus Beeren.

Bewoners 

De spellen zijn concrete voorbeelden van hoe sociaal ontwerpers ingeschakeld worden om bewoners bij een project te betrekken, zegt Cindy van den Bremen die de inzet van designers voor Woonbedrijf coördineert als extern deskundige. "We zijn allemaal altijd op zoek naar manieren om het proces te vergemakkelijken; ontwerpers kunnen daarbij zeker een rol spelen."

Bij de zeven flats in de Coevering ging ontwerper Almar Sinte Maartensdijk rond met een bakoventje en gebakken koekjes, in de studentenflat Aurora bij de TU met een 'take away'-kar. Doel: het gesprek aangaan over wat bewoners van de woonomgeving vinden en de samenhang verbeteren. Het resultaat: een speeltuintje en diverse activiteiten bij de flats en een gemeenschappelijke ruimte in Aurora. "En het werkt echt", zegt bewoner/beheerder Jeffrey Schijns van de studentenflat. "Er worden hier regelmatig feestjes gegeven en mensen spreken er met elkaar af." 

Samenwonen

Woonbedrijf wil op de expositie laten zien dat het goed mogelijk is in vastgoedprojecten met bewoners in gesprek te gaan, zegt Angelique Bellemakers van de corporatie. "Het leidt nauwelijks tot vertraging, is niet duurder en levert daadwerkelijk iets op: je krijgt een goede woning én een goed manier om mensen samen te laten wonen. We willen ook af van het idee dat de corporatie altijd wel weet hoe het moet. Ontwerpers zijn de vertalers van woonwensen, maar op deze expositie laten we ook zien dat we niet op alle vragen hét antwoord hebben. Elk project is verschillend", aldus Bellemakers. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Poll

De Dutch Design Week is de mooiste week van het jaar in Eindhoven

  • Eens (20%)
  • Oneens (80%)
1946 stemmen

Poll

20 euro voor negen dagen onbeperkt toegang tot alle DDW locaties is echt niet te veel

  • Eens (62%)
  • Oneens (38%)
3037 stemmen