Volledig scherm
Expo Maarten Baas © Kees Martens

Expo Maarten Baas hoogtepunt van DDW (video)

EINDHOVEN - Vormgever Maarten Baas is dit jaar niet alleen ambassadeur van de Dutch Design Week, hij heeft ook nog eens een forse tentoonstelling gemaakt: 'Maarten Baas makes time'. Het is een van de hoogtepunten van de 15e editie van de designweek. In de loodsen op het Van der Meulen Ansems-terrein, aan de Vestdijk, toont Baas (1979) in de eerste ruimte vijftien stoelen uit evenzoveel jaar.

Ze geven een prima indruk van de ontwikkeling die Baas heeft doorgemaakt. Er naast staan de meest recente objecten van Baas opgesteld en die bronzen kasten maken indruk, want ze zijn stoer, monumentaal en grappig tegelijk. Mooi ook dat Baas ze hier voor het eerst laat zien en niet in zijn galerie in (pakweg) New York.

Collega's
In de ruimtes erachter zijn collega's en vrienden als Iris van Herpen, Gijs van Bon, Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk en vele anderen uit de design- en ontwerpwereld present. Maar óók mensen uit de beeldende kunst, literatuur, muziek en dans presenteren zich hier, want Baas is een pleitbezorger van verbindingen maken met andere uitingen.

Klok
In de derde ruimte is een enorme klok gemaakt. De punten van de wijzerplaat worden gevormd door twaalf manshoge kabinetten, die als een soort kijkdozen functioneren. In die kabinetten spelen zich de meest wonderlijke taferelen af. Bij de ene moet je breed glimlachen, bij de andere krab je als vanzelf even op je hoofd: mooi.

Lees de hele recensie maandag in het ED of in de digitale krant

Maarten Baas is niet alleen ambassadeur van de DDW; hij heeft ook nog een hele mooie expositie neergezet.