Volledig scherm
Rob Schoonen zet tekst op liftdeur van perron 1-2 op Station Eindhoven © FotoMeulenhof

Fijn (legaal) plakken op het station in Eindhoven tijdens de DDW

EINDHOVEN - Met magnetische lettertjes het verblijf op het station veraangenamen. Er zit best wel veel staal in het centraal station van Eindhoven. Vooral glas natuurlijk, en flink wat beton ook, amper stenen valt op, maar hier en daar een stalen kozijn of balken. En die prullenbak, dat is ook van metaal. En dus kleven daar prima de magnetische letters op waarmee ik dinsdag aan de slag mag.

Designers Bauke Bruins en Wouter Corvers hebben het project ‘Stationstaal’ bedacht. Daarbij dagen ze treinreizigers uit aan de slag te gaan met woorden. Daarvoor hebben ze, samen met de NS, magnetische letters van zo’n vier centimeters per stuk bedacht; het hele alfabet en dan een keertje of honderd.

Naast de reguliere treinreizigers nodigen de twee Eindhovense designers elke dag ook een persoon uit die iets met taal heeft. Schrijver Wim van Leest, MU-directeur Angelique Spaninks en rapper Brace gingen mij voor; ik mag vandaag. En niet met de blauwe, maar met gouden letters kan ik plekjes uitzoeken voor grappige of idiote uitroepen of dichtregels. Als ik samen met Wouter – met een enorme letterbak in zijn handen – de perrons betreedt, zie ik overal woorden, zinnen, afgebroken gedichten en leestekens: ‘Stationstaal werkt als een tierelier, zoveel is duidelijk.

Bloknootjes

Bruins en Corvers hadden eerst het idee om mensen te laten sporten in de stationshal, maar dat bleek niet te werken. Bloknootjes met potloden wegleggen, werkte juist heel goed. ,,Zo ontstond het idee van de letters en we zien dat mensen het echt leuk vinden. Het zou mooi zijn als we dit op verschillende stations kunnen doen en we zien of er verschillen zijn tussen taal in steden.”

Intussen blijkt het kozijn van een van de liften op perron 1 heel geschikt om een prachtig gedicht van Jana Beranová op te plakken, en een van de stalen dragers voor een stelling over design. Reacties zijn welkom.

Poll

Een mooie herinnering aan de Dutch Design Week, zo'n DDW-tatoeage

  • Eens (12%)
  • Oneens (88%)
1712 stemmen

Poll

Met 450 onderdelen is 9 dagen veel te kort voor de DDW

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
1535 stemmen