Volledig scherm
Evolutionary Wooden Houses is een flexibel, modulair en mobiel systeem dat de afgelopen weken in het asielzoekerscentrum in Budel-Dorp met succes is uitgetest. © Finch Buildings

Flexibele huisvesting voor asielzoekers én vakantievierders te zien tijdens DDW

Tijdens de Dutch Design Week zijn op het Stadhuisplein drie duurzame, compacte en mobiele oplossingen voor huisvesting van onder meer asielzoekers te zien.

Bezoekers van de Dutch Design Week (DDW) kunnen met eigen ogen aanschouwen hoe toekomstige, flexibele huisvesting van asielzoekers er uit kan zien.

Wedstrijd
Op het Stadhuisplein in Eindhoven staan drie van de zes winnaars van de ontwerpwedstrijd A home away from home, begin dit jaar uitgeschreven door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Rijksbouwmeester Floris Alkemade.
De ontwerpwedstrijd is ingegeven door de grote schommeling in de vraag naar huisvesting van vluchtelingen, de afgelopen jaren.
„In 2014 was er nog volop ruimte beschikbaar”, zegt woordvoerder Rutger Oolbekkink van de ontwerpwedstrijd.
„Maar vorig jaar kon het COA het niet bijbenen.”

Oplossingen
Bovendien speelt de toenemende behoefte aan flexibele oplossingen voor starters op de woningmarkt, studenten, alleenstaanden en ouderen een rol.
„We hebben de deelnemers een lijst met uitdagende uitgangspunten meegegeven. Zo moeten de ontwerpen onder meer flexibel, betaalbaar en duurzaam zijn”, vertelt Oolbekkink.

Mooi
Esthetiek is ook een belangrijk punt. „Vaak is tijdelijke huisvesting lelijk. We hebben de architecten ook gevraagd een mooi ontwerp te maken.”
Tijdens de Dutch Design Week zijn in het Klokgebouw oplossingen voor bestaande panden (fabriekshallen, kantoorgebouwen) te zien. Op het Stadhuisplein staan drie zelfstandige concepten: ‘Nieuwe Buren, nieuwe erven, nieuwe oogst’, SolarCabin en Evolutionary Wooden Houses.

Lees het hele artikel woensdag 19 oktober in het ED of in de digitale krant.

Volledig scherm