Volledig scherm
Het tijdelijk restaurant The Fat Pony aan de Hallenweg. foto Jurriaan BalkE/FOTOMEULENHOF

Geen banale etenswaar tijdens DDW in Eindhoven

EINDHOVEN - Ook op het gebied van eten is er van alles te ontdekken tijdens de designweek. Insectenbonbons, bietenstroopwafels of paardenstoofvlees. Ook op het gebied van eten is veel te ontdekken tijdens de DDW. Van de glazen kas waar projecten tussen boeren en ontwerpers worden gepresenteerd, tot de talrijke eetstandjes en tijdelijke restaurants. Voedsel is overal op de DDW. Op de officiële website staat zelfs een foodroute langs 16 van de 31 plekken.

Design focust zich laatste jaren minder op fysieke ontwerpen; studenten en ontwerpers buigen zich ook over vraagstukken als 'wat is de toekomst van het eten?' In de glazen kas op het Ketelhuisplein, waar boeren en ontwerpers samenwerken, serveren ze mierzoete, rode stroopwafels van biet en knolgewas en een varkenspaté van alle lichaamsdelen die na een veiling overbleven. Ook staat er een ogenschijnlijk normale eetkraam waar ze duurzame hotdog's verkopen van Duroc varkens, een rossig behaard ras, van de Heydehoeve in Nuenen.

Geitengoulash
Bij het TAC (Vonderweg) staan eenmalig alle 'kroketklassiekers' weer op de kaart, zoals de geitengoulash kroket, de variant met Surinaamse Roti en een kaassoufflé met drie soorten kaas. De snacks van de friettent om de hoek in een culinair jasje. Of beter gezegd, andersom. Verrassende gerechten in een gefrituurd, krokant jasje. Vooral de variant met rendang is erg smaakvol.

Paardenvlees
Ook het pop-up paardenvleesrestaurant 'Fat Pony' op de Hallenweg valt in de smaak. "Veel gasten eten voor het eerst bewust paardenvlees en zijn enthousiast. Vooral over de tosti met wortelchutney, kaas en gerookt paardenvlees krijgen we veel complimenten", vertelt de barvrouw. "Al liep net een vegetariër nietsvermoedend binnen, maar ook die discussie voeren we graag."

Het restaurant is juist bedoeld om de discussie rond het paardenvleesschandaal opnieuw aan te zwengelen. Want behalve de associatie die het opwekt zijn er genoeg argumenten om zelfs een vegetariër te overtuigen. Zo zal ze aangedragen hebben dat paardenvlees naast smakelijk, mager vlees ook vooral 'schoon' is, zonder antibiotica. In Nederland worden geen paarden gefokt voor consumptie. We eten alleen de dieren die anders bij de destructor terechtkomen. Dus waarom wel rund en geen paard?

Lees het hele artikel vrijdag in het ED of in de digitale krant

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement