Volledig scherm

Kanker in woord en beeld

Wat: 'Het zit in mij', boek met belevingswerelden van patiënten met kanker. Wie: Sonia Kneepkens. Waar: Graduationshow Design Academy Eindhoven, Design Cares, Stadhuis en oncologiecentrum Catharina ziekenhuis, Eindhoven. Wanneer: (DAE): 20 okt van 13-18 uur; 21, 22, 23, 24, 27 en 28 okt van 11-18 uur; 25 en 26 okt van 11-22 uur.

Sonia Kneepkens: "Ik ben niet echt een productontwerper; kan beter uit de voeten met het procesmatige binnen design. Dat is één. Verder kwam ik vroeger al dikwijls in het ziekenhuis; mijn beide ouders werken er, als kinderarts. En enige tijd geleden kreeg een tante van mij kanker."

"Ik heb toen heel vaak gesproken met mijn tante, dat was fijn. Ik kwam er toen ook achter welke invloed zo'n ziekte kan hebben op iemand. Het hele perspectief op het leven verandert. Dát wilde ik graag laten zien, hoe verschillende patiënten omgaan met die ziekte."

"De Design Academy heeft contacten met het Catharinaziekenhuis en via het hoofd van de afdeling oncologie zijn er contacten gelegd met patiënten. En vervolgens kon ik met ze praten. In een kamertje hier op de afdeling. Opnameapparaat aan en praten - luisteren ook vooral. In totaal met elf personen."

"Ik wist op voorhand niet precies wat ik met die teksten wilde doen, wel dat ik tekeningen wilde maken. En dat is het uiteindelijk ook geworden: een boek, met de meest opmerkelijke uitspraken van de patiënten gecombineerd met steeds een tekening."

"Ik hoop dat het boek de lezer laat inzien dat hij niet de enige is, dat hij steun kan halen uit de verhalen van de andere patiënten. Want wat zij vertellen, is van groot belang."

"Ja, er waren dagen dat ik kapot op de bank plofte na een gesprek. Maar ook waren er momenten dat ik er juist energie van kreeg. Want het is heel erg speciaal wanneer iemand zijn verhaal aan jou vertelt."

"Ik zie Het zit in mij als een begin, ik wil als ontwerper namelijk graag verder in de zorg. Wie weet wel in een ziekenhuis, ja en dat is grappig want ik wilde - omdat mijn ouders in het ziekenhuis werken - juist iets anders, een creatief vak. En dan kom ik ze misschien tóch nog tegen."


ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Een mooie herinnering aan de Dutch Design Week, zo'n DDW-tatoeage

  • Eens (12%)
  • Oneens (88%)
1712 stemmen

poll

Met 450 onderdelen is 9 dagen veel te kort voor de DDW

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
1535 stemmen