Volledig scherm
Tijdens het slotweekend van de DDW werden op Sectie C door de stichting Onterfd Goed tientallen schilderijen verbrand als statement. © Jean Pierre Reijnen

Kunstverbranding tijdens DDW op Sectie C zorgt voor gefronste wenkbrauwen

EINDHOVEN - De verbranding van een dertigtal schilderijen in het slotweekend van de DDW afgelopen zaterdag op Sectie C in Tongelre zorgde voor veel gefronste wenkbrauwen.

 ,,De verbrande werken zijn in feite de ‘weesjes’ van de Nederlandse kunst”, zegt Jolande Otten van de stichting Onterfd Goed. ,,Meestal werk dat zo beschadigd is dat reparatie te duur wordt.” Onterfd Goed op Sectie C zoekt nieuwe eigenaren voor kunstwerken, soms zelfs hele collecties. Merendeels afkomstig uit sluitende of fuserende musea, uit voormalig gemeentelijk onroerend goed of van gestopte kunstuitlenen. ,,Als het hun niet lukt overbodig geworden kunst te verkopen, komt het bij Onterfd Goed terecht. Uit heel Nederland. Wij proberen alsnog nieuwe eigenaren te vinden wat voor 90% lukt. Maar soms zijn de werken te erg beschadigd door scheuren en vocht dat ze alleen nog in de weg staan. Over de afgelopen twee jaar bij ons een vijftigtal werken.”

Statement

De ‘kunstverbranding’ tijdens de Dutch Design Week was vooral een statement. ,,Om mensen aan het denken te zetten wat er met overbodige en niet meer gewenste of te repareren kunst moet worden gedaan”, verduidelijkt Lori Buckley-van den Putten, erfgoed deskundige van Nederlandse musea. Wat nadrukkelijk meespeelt is de regelgeving in Nederland die verbiedt schilderijen en etsen te hergebruiken. ,,In ons land is het bijna verplicht om alles te recyclen, behalve kunst. Dat mag niet. En kunst die niemand meer wil hebben of te erg is beschadigd, rest alleen vernietiging. Terwijl er vaak nog andere mooie dingen van kunnen worden gemaakt.”

Volledig scherm
Tijdens het slotweekend van de DDW werden op Sectie C door de stichting Onterfd Goed tientallen schilderijen verbrand als statement. © Jean Pierre Reijnen

Geschokt

En zo werden zaterdagmiddag onder de verbaasde en soms geschokte blikken van DDW-bezoekers tientallen schilderijen in stukken gescheurd, gesneden en gehakt alvorens in de ‘vuurmuil’ te verdwijnen van een grote kachel bij een terras. ,,Het voelt een beetje als ontering van de kunst”, reageert de Eindhovense Anna. ,,Het doet vreemd aan.”

De Eindhovense textiel-kunstenaar Saar Scheerlings vindt de kunstverbranding passend bij onze huidige maatschappij. ,,En daarin heeft ook kunst dus geen oneindig leven. Het is pijnlijk om te zien.”

Nieuwe kunst

Kunstenaar Martin Voorbij gebruikt oude schilderijen van de rommelmarkt of die hij gekregen heeft om nieuwe kunst te maken. ,,Ik knip stukjes uit die werken en maak er een soort collage van”, aldus de Eindhovenaar. Wat dus niet mag. Kunst moet immers in Nederland of voor altijd bewaard of vernietigd worden. 

ED nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
Volledig scherm
Jolande Otten van Onterfd Goed stopt op Sectie C het eerste schilderij in de grote kachel waarin een dertigtal doeken zijn verbrand.
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Poll

Een mooie herinnering aan de Dutch Design Week, zo'n DDW-tatoeage

  • Eens (12%)
  • Oneens (88%)
1712 stemmen

Poll

Met 450 onderdelen is 9 dagen veel te kort voor de DDW

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
1535 stemmen