Volledig scherm
Cecily Ophelia: 'Etaka (of the earth)'. © Arthur Poujois

New Order of Fashion: met jonge ontwerpers de wereld laten kantelen in Warehouse of Innovation in Eindhoven

DDWEINDHOVEN - Hier loopt straks een lange, nauwe gang met scheve wanden die uitkomt in de centrale ruimte. Harm Rensink, creative director van New Order of Fashion, geeft in het Warehouse of Innovation in Eindhoven aan hoe scheef die wanden zullen worden. Hij schildert de geplande omgeving met gebaren en woorden. 

Het programma omvat verder lezingen, films, presentaties en publieksgesprekken.

New Order of Fashion.

Hele week bij Warehouse of Innovation, Rechtestraat 8.

Rensink: ,,We zitten op een punt dat de wereld kan gaan kantelen. En als dat gebeurt, dan kantelen we allemaal mee. Dat gevoel moeten mensen krijgen als ze hier binnenkomen." Het lot van de wereld en wat de mens daarmee doet is dit jaar het basisidee achter New Order of Fashion. 

Het is de zesde keer op rij dat het expositieplatform, geïnitieerd door Ellen Albers, jonge modeontwerpers presenteert in DDW. ,,Het thema is 'The End Is Near'", zegt hij. ,,Dat klinkt apocalyptisch, maar het wordt meteen aangevuld met 'Time For New Beginnings'. We zitten in feite al in de apocalyps. Dat is de beste tijd voor nieuwe ideeën. Over de aarde, en over de manier waarop wij met elkaar omgaan. Daarom willen we niet alleen collecties kleding tonen, maar ook de achtergronden." 

Een van de ontwerpers is Cecily Ophelia, net afgestudeerd aan Central Saint Martins, een opleiding voor kunst en design in Londen. Zij werkt in Afrika met vrouwen die haar collecties maken. De ontwerpen zijn extravagant van kleur en vorm, lijken bezield en bezeten. ,,Ik ben twee jaar geleden voor het eerst naar Rwanda gegaan, met een stichting die vrouwen opleidt tot kleermakers", zegt ze. ,,Later ben ik zeven maanden in Kampala geweest, de hoofdstad van Oeganda, helemaal verliefd op dat land geworden. Ik werk alleen met plaatselijke, natuurlijke materialen. Mijn ontwerpen zijn niet rechtstreeks geïnspireerd op hun traditie, maar er komt vanzelf wel wat binnen. Meestal vertel ik de vrouwen in grote lijnen wat ik wil. In de uitvoering volgen ze hun eigen intuïtie. Het is de bedoeling dat de vrouwen met wie ik werk, zelfstandig worden. Maar ik krijg er ook veel voor terug. Hier in Londen is het ieder voor zich. Daar doe je alles samen. Handwerk is iets dat je gemeenschappelijk doet. Dat maakt me intens gelukkig." 

Poll

De Dutch Design Week is de mooiste week van het jaar in Eindhoven

  • Eens (20%)
  • Oneens (80%)
1946 stemmen

Poll

20 euro voor negen dagen onbeperkt toegang tot alle DDW locaties is echt niet te veel

  • Eens (62%)
  • Oneens (38%)
3037 stemmen