Van vonkenregen tot zen-geluid op expo Manifestations op Strijp S

VideoEINDHOVEN - In Het Veem op Strijp S is op de achtste en negende verdieping de tentoonstelling ‘Manifestations’ geland; een presentatie waar kunst en technologie hand in hand gaan.

Grotere tegenstellingen zijn amper denkbaar. Boven, op de negende verdieping van Het Veem, vergaan horen en zien bij de installatie met slijptollen van Pelle Schilling. Een verdieping lager stap je juist helemaal in een zen-modus door de installatie van Jan Koen Lomans.

Lasdeken

Op de negende verdieping hangen 25 slijptollen aan een stalen grid en die zet Schilling allemaal aan. Je krijgt een goede koptelefoon op je oren gedrukt, wordt in een bijzonder dikke jas van lasdeken gehesen (‘ja,ook zelf gemaakt’) en krijg je tot slot een aluminium paraplu van negen kilo in je handen gedrukt. En dan is het: lopen maar… Een heel speciale ervaring om door zo’n regen van goudkleurig vonken te stappen. Schilling kwam op het idee toen hij 3 jaar was en ronddoolde in de metaalwerkplaats van zijn vader: ,,Ik was toen al gefascineerd door iemand die met een slijptol aan het werk was; die vonken die alle kanten op spatten: heerlijk.”

De man die opgroeide met de geur van metaal in zijn neus, wist later op de kunstacademie al snel wat voor werk hij wilde maken: de installatie ‘Incandescence – Rain’ is het resultaat. De 25 tollen slijpen tijdens de DDW meer dan duizend staafjes metaal weg, in totaal 180 meter staaldraad. Het werk is onderdeel van een drieluik. In de andere twee valt een gloeiende druppel staal van zo’n vijf meter hoogte uiteen en wordt een staaldraad gloeiend verhit waardoor die gaat bewegen. ,,Deze week komt de directeur van Glow langs, want zou een mooie plek zijn om alle drie werken te laten zien.”

Schalen

Een verdieping lager is het stil – heel stil. De hele vloer is leeg. Denk je. Tot je ergens halverwege de voormalige opslagruimte van Philips een grote metalen schaal ziet staan. En vervolgens een stukje verderop nóg eentje. In totaal staan er vijf van dergelijke schalen in de ruimte. En ze brengen geluid voort. Een echt ‘gong’-geluid. Lopend langs de schalen hoor je steeds andere tonen en klanken, subtiel, maar indringend. Als je al niet zen bent geworden van deze prikkelarme ruimte, dan doet het diepe geluid van de schalen dat wel. Vera Luijtjens (71) uit Utrecht staat stil te genieten: ,,Even eerder was hier een schoolklas binnen, toen ben ik maar even gevlucht. Maar nu is het heerlijk. Eigenlijk zou je hier in je eentje moeten staan. Of liggen. Op een dik kussen. En dan wegdromen.”

> Meer DDW lees je op deze pagina

Volledig scherm
Bezoeker Marijn loopt door de regenbui van vuur in het Veemgebouw op Strijp S.

Poll

20 euro voor negen dagen onbeperkt toegang tot alle DDW locaties is echt niet te veel

20 euro voor negen dagen onbeperkt toegang tot alle DDW locaties is echt niet te veel

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
1503 stemmen