Volledig scherm
Werk van afgestudeerden op de Graduation Show van de 15e DDW © Kees Martens

Veel persoonlijke verhalen in Graduation Show van DDW (video)

EINDHOVEN - Natuurlijk gaan de projecten over zaken als duurzaamheid, ecologie en (nieuwe) technologieën. Dat wordt ze er bij de Design Academy zo'n beetje met de paplepel ingegoten. Zie bijvoorbeeld het project van Wesley Nieuwenhuizen die het plastic afval op een festivalterrein in een klein mobiel fabriekje omzet in flippers of petjes ('klaar terwijl u wacht').

Er is ook een exemanwerk waarbij kilo's dennenaalden na wonderlijke processen zijn omgetoverd tot krukjes, of wol die prima te gebruiken is voor kledingstukken. Naast dergelijke projecten zijn er ook de net-afgestudeerden die de voorbij jaren in Eindhoven hebben zitten broeden op strikt persoonlijk verhalen. En die in staat bleken om daar een universele draai aan te geven en zo ons zo sterk weten te raken.

Dat gaat zeer zeker op voor het object 'Tear Gun' dat de Taiwanese studente Yi-Fei Chen maakte. Haar strenge opvoeding, met een groot ontzag voor authoriteit, bracht haar in de problemen in Eindhoven. Hier werd zij geacht docenten juist kritisch te benaderen, maar dat lukte niet - de opvoeding blokkeerde dat. Tranen waren het gevolg.

Lees de hele recensie maandag in het ED of in de digitale krant

Wesley Nieuwenhuizen zet plastic afval op een festivalterrein in een klein mobiel fabriekje om in flippers of petjes. Een van de vele afstudeerders op de Graduation Show.