Volledig scherm
De schommelbank van Einstein Design © Ronald Meekel

Wat moet je zien tijdens DDW? Tien ED-tips

De komende Dutch Design Week laten ruim 2500 designers het nieuwste design zien op meer dan honderd locaties in Eindhoven. Bezoekers kunnen naar bijna vijfhonderd evenementen: van exposities, workshops, lezingen, voordrachten en optredens tot maffe eetplekken. Kunstredacteur Rob Schoonen spitte door het aanbod van de 15de editie en zette tien dingen op een rij die je niet mag missen.

Moetje (1)

De Graduation Show (eindexamenwerk van de Design Academy Eindhoven) geeft steevast een prima beeld van allerlei oplossingen voor de meest bizarre vraagstukken. Dit keer doet een recordaantal van 171 nieuwe designers mee; om die reden worden niet alleen de vierde en de vijfde, maar ook de derde verdieping van de Witte Dame benut. En als je dan ook nog weet dat de twee jongens van Studio Formafantasma (oud-studenten, nu docent aan de DAE), verantwoordelijk zijn voor het beeld van de tentoonstelling, dan kun je al helemaal niet meer om deze Graduation heen.

Yi Fei Chen laat onder meer haar Teargun zien.

DAE, Witte dame, Emmasingel 14

Moetje (2)
Het wordt zonder twijfel de meest besproken locatie deze DDW: de presentatie die ontwerper Maarten Baas heeft samengesteld in de loods op het Van Der Meulen Ansemsterrein.

Hij heeft er bijna dertig ontwerpers voor uitgenodigd: van kunstenaars John Körmeling, Rob Scholte, Iris van Herpen, Jürgen Bey tot en met Kiki & Joost en uiteraard kok Sergio Herman die er gedurende de designweek gaat koken. En stoelen naar eigen ontwerp, dus. Maarten Baas makes time is de titel van het spektakel, maar het wordt vooral een groot feest, en wel voor alle zintuigen.

VDMA-terrein, Vestdijk 25-27

Zorg (3)
De gezondheidszorg staat meer onder druk; zoveel is duidelijk. Een toenemend aantal mensen doet er een beroep op en doet dat ook nog eens steeds vaker. Werknemers staan onder druk en overheden trekken zich steeds meer terug. Designers geven aan oplossingen te kunnen bedenken om een en ander op te lossen of in ieder geval te vereenvoudigen. De tentoonstelling Intensive Care van Bruno Vermeersch laat een fiks aantal van dergelijke projecten zien die de afgelopen jaren door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zijn ondersteund. Een van die projecten is de Schommelbank van Samira Boon.

Intensive Care, Veemgebouw (Strijp-S)

Zwieren (4)
En als het je dan allemaal net even te veel wordt, je geen kunstig vormgegeven tafel of modulair stelsel meer kan zien – als de designkoorts je zo ongeveer uit de oren spuit, dan neem je even plaats op de ZlowMotion.

Dat is nu eens geen interactief spel, maar gewoon een schommel. Van hout en staal. Ofschoon, gewoon: het is een uitzonderlijke breed exemplaar waar je met gemak met vier man naast elkaar kunt zwieren. Aftellen dus, gelijk afzetten en hoppakee: even nergens meer aan denken en na een minuutje of vijf kun je zo weer een uurtje of vijf vooruit... Met of zonder je nieuwe schommel-vrienden.

De schommelbank is bedacht door Einstein Design. Tja. Da's niet toevallig. Denk ik dan.

ZlowMotion en andere activiteiten, Ketelhuisplein (Strijp-S)

Finalisten (5)
Het beste design uit Nederland van het jaar; dat zie je in de tentoonstelling Dutch Design Awards, nadat eerder een flinke trits deskundige juryleden hebben geoordeeld welke ontwerpen wel en welke niet doormochten. De expo – op de negende verdieping van het Veemgebouw op Strijp-S – is vormgegeven door Glamcult Studio en die heeft zich laten inspireren door klassieke showelementen.

Niet alleen de winnaars, maar alle DDA-finalisten – in verschillende categorieën – zijn er te zien. Oók present: de nieuwe Dikke van Dale, vormgegeven door Studio Joost Grootens. Bijzonder, want maak in dit digitale tijdperk maar eens een boek dat je per se wilt aanschaffen. Omdat het zo verdomd mooi is gemaakt... Kortom: het is Grootens (wederom) gelukt.

Dutch Design Awards, Veemgebouw (Strijp-S)

Energie (6)
Welke thema curator Wendy Plomp ook bedenkt, er rolt steevast een intrigerende tentoonstelling uit bij Dutch Invertuals.

Het steeds wisselende collectief vormgevers dat tijdens de DDW altijd een presentatie maakt, is immer verrassend. Dit jaar wordt de steeds groener denkende wereld onder de loep genomen. Want wat moet de designer nu precies met zoiets als Energy Overload? Nieuwe visies ontwikkelen ongetwijfeld en dat vormgeven – zo ferm mogelijk.

Dutch Invertuals, Fuutlaan 12b

Mode op het dak (7)
Vorig jaar was sport het centrale thema en dus stond de Modebelofte toen in het Philips Stadion. Dit keer heeft de titel Adaptive travelers niets van doen met de locatie, maar die is als altijd weer bijzonder: het dak van De Bijenkorf.

Modebelofte toont dit keer meer dan dertig net-afgestudeerde talenten uit binnen- en buitenland die allemaal de grenzen van de mode onderzoeken. Eén van hen is Timothy Bouyez-Forge, net geslaagd aan de Royal College of Art in Londen. Hij laat zich inspireren door producten uit de auto-industrie en maakt er bijzondere mode van. Je kunt het ook kunst noemen.

Modebelofte, 18 Septemberplein

Vibrerend (8)
Sectie C is misschien wel een van de meest vibrerende plekken in de stad, óók tijdens de DDW; met dank aan de meer dan 180 kunstenaars, vormgevers, artiesten, makers en andere creatieven die er werken. Een van die creatieve geesten is Marija Puipaite, een alumnus van de Design Academy Eindhoven. Zij toont werk waarvan de vormgeving sterk wordt bepaald door het materiaal dat onder handen is genomen.

Sectie C, Daalakkersweg 2-16

Zwart in alle tinten (9)
Ze hebben zich al eens gestort op de kleur rood; dat leverde prachtige schakeringen en lagen op in hout en stof. Nu hebben de twee van rENs, Renee Mennen en Stefanie van Keijsteren (foto), zich helemaal gedompeld in het zwart. Op uitnodiging van het bedrijf Baars & Bloemhoeff bekeken ook zij, naast vijf andere designers of studio's, de collectie decoratief plaatmateriaal van het bedrijf om er iets nieuws mee te maken. Nu heeft rENs een zwak voor materiaalstudies, dus dit moet een soort speeltuin zijn geweest.

Een en ander heeft geleid tot stoere blokken in allerhande vormen en in evenzoveel schakeringen zwart. Want ook (of: juist?) in de niet-kleur zwart zitten ongelooflijk veel tonen. Te zien in Broeinest.

Transitions II, diverse designers, Broeinest Torenallee 45 (Strijp-S)

Overzicht (10)
De Graduation Show, de Dutch Design Awards: allemaal mooi en aardig, maar de Dutch Design Week is toch vooral een feest omdat vormgevers in deze stad de deuren van hun studio's opengooien en ons deelgenoot maken van hun werk. Lotte Douwens is een van hen, en viert dit jaar het vijfjarig bestaan van haar studio. Ze gooit er gelijk een overzichtstentoonstelling tegenaan: dapper. Eenvoud, een andere kijk op dingen en opvallend (ander) gebruik van de ruimte: dat is Douwens ten voeten uit. Ook haar laatste project, Table Landscapes, is er te zien.

Lotte Douwens, Plug-In-City, Leidingsstraat 30

Voor het gehele programma zie www.ddw.nl

Volledig scherm
Van Dale
Volledig scherm
Lotte Douwens, Plug-In-City © Jeroen van der Wielen
Volledig scherm
Yi Fei Chen laat onder meer haar Teargun zien © foto Ronald Smits
Volledig scherm
Schommelbank van Samira Boon © Foto Sofie Greevenbroek
Volledig scherm
Stoel van Maarten Baas
Volledig scherm
Sectie C
Volledig scherm
Dutch Invertuals
Volledig scherm
Zwart van rENs © Ronald Smits
Volledig scherm
Modebelofte © Ted Mendez
  1. Een woning in Woensel als DDW-tentoonstellingsruimte

    Een woning in Woensel als DDW-ten­toon­stel­lings­ruim­te

    EINDHOVEN - Zoals veel goede ideeën ontstond ook deze tijdens een borrel. Iris van Daalen en Ruben Thier (samen het Eindhovense ontwerpduo ThierVanDaalen) spraken afgelopen zomer tijdens een ontmoeting van de Dutch Design Foundation met Katja Lucas en Rafaëlla Vandermühlen van die organisatie. Thier: "Gesproken werd er onder meer over de komende DDW en hoe mooi het zou zijn als tijdens die week een compleet huis dienst zou kunnen doen als expositieplek."