Kennedymars 2019: Lierop. Vlnr Ans Verhagen, Lara Zeggelaar, Otto Zeggelaar, Koos Verhagen en Maaike Zeggelaar.
Volledig scherm
Kennedymars 2019: Lierop. Vlnr Ans Verhagen, Lara Zeggelaar, Otto Zeggelaar, Koos Verhagen en Maaike Zeggelaar. © Harry Weerts

57ste editie Kennedymars Someren weer voorbij

SOMEREN - 1871 Lopers gingen zaterdagavond op pad bij de Kennedymars. Van hen haalde 27 procent de finish niet, iets meer dan vorig jaar. Dat was niet de schuld van de eikenprocessierups, lopers lieten weten daar geen last van te ervaren. Soms wel van ontbrekende bordjes.

Terwijl de Kennedymars-lopers de eerste kilometers van hun slopende tocht (80 km) afleggen, openen de hemelsluizen zich boven Someren en omstreken. Het is dan ook geen wonder dat in dorpen als Asten, Ommel en Vlierden minder publiek het parcours omzoomt dan vorig jaar, toen de eerste fase onder een prettig avondzonnetje afgelegd werd.

Eresaluut

De bewoners van de Hellemanstraat in Deurne laten zich niet afschrikken door een druppeltje regen. Zij verwelkomen de lopers met een over de breedte van de straat gespannen dundoek. Aan sfeer geen gebrek, een paar honderd Deurnenaren maken plezier in een met discoverlichting versierde feesttent, waar een barbecue de knorrende magen vult. ,,We wonnen vorig jaar de sfeerprijs van marsorganisator Joek, dus hebben we een reputatie hoog te houden’', grinnikt buurtvereniging-bestuurslid Jeroen Welten. Ontzag voor de enorme inspanning van de Kennedymars-lopers klinkt door in de woorden van de toeschouwers. Het eresaluut in de Hellemanstraat voelt dan ook als een warm bad voor de kilometervreters.

In de Bloemenbuurt in Helmond zijn Anita, Falinda, Marijke, Peter, Nard en Hannie er al vroeg bij om de eerste lopers aan te moedigen. Ze hebben flink wat salades uitgestald, terwijl de rest van de buurt nog thuis zit. ,,De beperkte opkomst zal wel aan ‘t weer liggen’', vermoedt Falinda.

Lopers van de Kennedymars worden in Asten aangemoedigd door het publiek.
Volledig scherm
Lopers van de Kennedymars worden in Asten aangemoedigd door het publiek. © Jean Pierre Reijnen

Bewegwijzering

Voor de Vlaamse Patricia De Weert is Helmond bijna de plek waar haar missie strandt. Tot twee keer toe loopt ze in de textielstad verkeerd. En ze is niet de enige die dat overkomt. ,,De bewegwijzering was al verwijderd. Ik moest in beide gevallen de meldkamer bellen om het parcours weer te vinden”, foetert ze om kwart voor acht ‘s ochtends. Enkele andere lopers beamen dat. De Weert neemt op dat moment een korte rustpauze in Lierop, op iets meer dan de helft van de afstand. ,,Daar kwam ik dan helemaal vanuit Mechelen voor naar hier gereden... Ik overwoog even om er de brui aan te geven, maar besloot toen om op rancune verder te lopen.”

In een reactie daarop zegt marsleider Davy van Otterdijk ‘dat het niet gebruikelijk is dat borden al tijdens de tocht worden weggehaald.’

In hartje Someren is het gezellig druk in de ochtend. Bewoners van de Hoevenstraat hebben zich massaal op kuipstoeltjes genesteld, om lopers aan te moedigen. Zo ook het echtpaar Barry en Agnes Bänziger. Zij loopt af en aan om koffie te zetten voor de marslopers. ,,Het is dat mijn gezondheid het nu niet toelaat, anders had ik ook graag gelopen’', klinkt het melancholisch.

Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen

Pas getrouwd

Een bijzonder duo lopers kan op veel bijval rekenen in Someren: Thijs en Billie Cortenbach. Zij heeft zich getooid in een bruidssluier en een wit shirt met achterop de tekst ‘just’, hij met achterop zijn rug het woord ‘married’. De combi van woorden verraadt al: het stel is pas getrouwd. ,,Onze deelname is een uit de hand gelopen grap met vrienden”, licht hij toe. ,,Ze hebben een huwelijkscadeau in het vooruitzicht gesteld, met deelname aan de Kennedymars als tegenprestatie. Iedere twintig kilometer staat gelijk aan een deel van de code die nodig is om de kluis te kraken.” Getraind heeft het echtpaar nauwelijks. Hij: ,,Maar ‘t is simpel, gewoon de ene voet voor de andere voet zetten.”

Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen

Dat doet enkele uren later ook de 19-jarige Kelly van Mierlo. De Kennedymars was een zware beproeving voor haar. ,,Ik had in Brandevoort al blaren.” Toch stevent ze met nog vijf kilometer voor de boeg af op een binnenkomst rond één uur ‘s middags. ,,Maar mijn eerste deelname is tevens mijn laatste.”

Enkele uren later passeert ook Patricia De Weert de eindstreep, met nog ruim een halfuur op de klok. Zij heeft zich nóg meer moeten inspannen dan anderen voor die felbegeerde medaille. ,,Ik denk dat ik wel 83 kilometer gelopen heb.”