Volledig scherm
Vorig jaar was er ook een verkeersaktie tegen verkeer op de Kapelstraat in Beek en Donk © FotoMeulenhof

Aangekondigde straatrace in de Kapelstraat in Beek en Donk afgeblazen

BEEK EN DONK - Het lijkt een storm in een glas water te zijn geweest: de aangekondigde straatrace in de Kapelstraat in Beek en Donk is geannuleerd. Buurtbewoners vermoeden dat het om een provocerende actie ging van een aantal ontevreden medewerkers van loonbedrijven en transporteurs.

Er is al maanden sprake van botsende belangen in de straat nabij de Donkse brug. Enerzijds zijn er de bewoners die het zware landbouwverkeer in de straat beu zijn omdat het trillingen in huis veroorzaakt, anderzijds zijn er de agrariërs en transporteurs die via de Kapelstraat richting de weilanden en richting Eindhoven rijden. Dat conflict mondde deze week uit in de aankondiging van een straatrace, die na harde woorden van burgemeester Frank van der Meijden is geannuleerd.

Tachtig

Op de Facebookpagina 'Zo Hard Mogelijk Door De Kapelstraat Rije' werden mensen afgelopen week opgeroepen mee te doen aan een straatrace. Op de site staat een bewerkte foto van de straat, met daarop twee verkeersborden. Op de ene staat dat de 'verkeerssituatie gewijzigd' is, op de ander een maximumsnelheid van tachtig kilometer per uur. Terwijl er in de Kapelstraat een dertigkilometerzone geldt.

Adri van Boerdonk is één van de bewoners die zich al geruime tijd zorgen maakt over het vele verkeer in zijn straat. Met zijn actiecomité vertegenwoordigt hij naar eigen zeggen zo'n tachtig buurtgenoten. Van Boerdonk had een eigen Facebookpagina met daarop foto's van zwaar landbouwverkeer in de straat en kapotgereden bloembakken.

Negativiteit

,,Transporteurs en agrariërs reageerden nogal lomp op die site. Het was allemaal op het randje. Diezelfde mensen kwamen deze week met dat plan voor een straatrace", aldus de inwoner van Beek en Donk.

Op verzoek van burgemeester Van der Meijden haalde Van Boerdonk de website met als titel 'Maak de Kapelstraat weer leefbaar' offline. Dat was nodig om een verdere stroom van negativiteit te voorkomen.

Daarna werd een Facebookpagina aangemaakt met de oproep mee te doen aan een straatrace in de Kapelstraat. ,,Dat kan gewoon niet", concludeert Van Boerdonk. ,,Het is provoceren, stoer doen, zielig, triest. Ik heb moeite om het te begrijpen."