Volledig scherm
© Thinkstock

Aanleg glasvezel van start in Deurne

DEURNE - In Deurne wordt maandag begonnen met de aanleg van glasvezel. Gistermiddag was de symbolische start.

Wethouder Helm Verhees en Eric Vos van glasvezelbedrijf E-Fiber zetten de eerste schop in de grond. Dat gebeurde op het grasveld voor basisschool Tijl Uilenspiegel aan de Schutsboom. Verhees noemt de start van de aanleg een historisch moment. ,,Een langgekoesterde wens gaat in vervulling. Iedereen in Deurne heeft de kans op een gratis aansluiting op het glasvezelnetwerk. De bijdrage van de burger is nul euro."

In de hele gemeente Deurne wordt bijna 35 procent van de woningen aangesloten op glasvezel van E-Fiber. ,,De animo scheelt per dorp. In Neerkant ligt het percentage bijvoorbeeld op 50 procent. In het centrum van Deurne ligt dat lager", vertelt Vos van E-Fiber.

Dat er in het centrum minder animo is voor een aansluiting via E-Fiber is omdat KPN daar ook een glasvezelnetwerk aanlegt. Dat zorgde aanvankelijk voor wrevel, maar beide partijen zijn er uitgekomen. Om de overlast van de aanlegwerkzaamheden tot een minimum te beperken worden de kabels van E-Fiber en KPN in dezelfde sleuf gegraven. Maar in het centrum wordt het toch een vrij lastige klus, verwacht Vos: ,,In het ene huis komt een aansluiting van E-Fiber en in het andere huis van KPN."

Het glasvezelproject in Deurne is immens. Het totale tracé is 400 kilometer. Daar komt nog 180 kilometer kabel bij, die door de tuinen van de bewoners wordt aangelegd. De werkzaamheden in het centrum van Deurne zijn medio 2020 afgerond. De rest van de gemeente moet voor juli 2021 zijn aangesloten.

Wie zich nog niet heeft aangemeld voor een aansluiting kan dit nog altijd doen. Vos: ,,Nu is het nog gratis. Pas als de aannemer de straat uit is, kost het geld."

  1. Verhalenserie van het ED over de A67: ‘Dit is pure regiojournalistiek’
    Achter de schermen

    Verhalense­rie van het ED over de A67: ‘Dit is pure regiojour­na­lis­tiek’

    De snelweg A67 begon in 1963 als een enkelbaans weg tussen Veldhoven en Waalre. Anno 2020 is het een overbelaste en dichtgeslibde slagader tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied. Met grote milieuproblemen en talloze ongelukken met veel betreurde slachtoffers. ,,Zijn we daarvoor immuun geworden?” vroeg onze fotograaf René Manders zich af. ,,Kunnen we daar in het Eindhovens Dagblad eens ruim aandacht aan besteden?”