Roland van Asseldonk tussen zijn aardbeienplanten.
Volledig scherm
PREMIUM
Roland van Asseldonk tussen zijn aardbeienplanten. © Rene Manders/DCI Media

Aardbeienteler uit Gemert zit door corona zonder Poolse seizoenskrachten; eetcafé uit Beek en Donk springt bij

GEMERT - Aardbeienteler Roland van Asseldonk uit Gemert zit door de coronacrisis ineens zonder seizoensarbeiders, terwijl die juist de komende drie maanden essentieel zijn. Geluk bij een ongeluk: horeca-ondernemer Paddy van Lieshout komt met zijn medewerkers bijspringen. Ook hij moet wat, nu de deuren van zijn Javaans Eetcafé in Beek en Donk dichtblijven.

Normaal gesproken zou Roland van Asseldonk zich nu warmlopen voor de drukste periode van het jaar. De aardbeienplanten in zijn kassen ontwikkelen zich al volop. En dus is het hoog tijd om de bloemen zo te positioneren dat de vruchten straks eenvoudig te plukken zijn. Planten doorhalen, heet dat in aardbeienjargon: een even nuttig als arbeidsintensief werkje. ,,Daar heb ik normaal gesproken zo'n twaalf tot veertien man voor nodig”, legt Van Asseldonk uit. ,,Als we over een paar weken gaan plukken, komen er daar nog eens twintig bij.”