Actie: ‘Provincie, waterschap en staatsbosbeheer niet meer welkom in de Deurnese Peel’

videoDEURNE - Wat moeten ze nog doen om provincie, waterschap en staatsbosbeheer te overtuigen dat die verkeerd bezig zijn? Als inspraakprocedures en goede gesprekken niet helpen. Dan maar actie-voeren. En dus plaatsten zes belangengroepen vrijdag verbodsborden bij het Leegveld, in hun strijd tegen de natuurontwikkelingsplannen die de Peel natter maken. 

Verbodsborden aan het adres van de provincie Noord-Brabant, waterschap Aa en Maas en Rijkswaterstaat. Die zijn hier niet meer welkom 'vanwege het plan om bijna al het bos te laten verzuipen', zo staat te lezen. Met daarbij een groot spandoek ‘Help, de Peel verzuipt'. Een verwijzing naar het boek ‘Help, de dokter verzuipt’ van Peelchroniqueur Toon Kortooms

,,Ze schenden de afspraken uit ‘Het onverenigbare verenigd’ (landinrichtingsplan), dat door alle partijen is ondertekend”, zegt woordvoerster Annie van Galen-Derks. ,,Ze gaan 700 hectare water maken in plaats van 300. Het gebied dat we hier zien, wordt dan helemaal nat tot aan Helenaveen toe. En alle bomen gaan weg.”

Lees verder onder de foto

Protest tegen de vernatting van de Peel in Deurne
Volledig scherm
Protest tegen de vernatting van de Peel in Deurne © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Eerder uitgevoerde plannen hebben hun uitwerking niet gemist, geven de actievoerders aan. Met ondergelopen kelders, schimmelvorming, waterschade. En dat terwijl de zomer en het najaar ongehoord droog zijn geweest. En dan de muggen ,,Je moet met een bijenjas naar buiten", weet Van Galen.

Het water staat hen nu al figuurlijk aan de lippen. Maar ze blijven strijdbaar, de mensen van de dorpsraden Liessel, Griendtsveen en Helenaveen, actiegroep Het bos de klos en stichting Behoud Natuurlijk Helenaveen. Volgende week vrijdag nemen Provinciale Staten een besluit. ,,Daar gaan we nog eens dit verhaal houden.”

Begrip

Provincie, waterschap en staatsbosbeheer zijn deze ochtend niet uitgenodigd. Ze luisteren toch niet, is het argument. Waterschap De Aa komt wel met een reactie. ‘We respecteren deze ludieke actie en we laten dat zien door het vandaag ook echt hún bos te laten zijn. We hebben begrip voor de emoties die loskomen. Het gaat per slot van rekening om natuur, om hoe mensen de leefbaarheid van hun omgeving beleven. Daarom zijn we al geruime tijd in gesprek met de actievoerders en met andere belanghebbenden in het gebied. En we blijven met hen in gesprek. Bij de uitvoering kijken we voortdurend hoe we ongewenste effecten kunnen voorkomen of verhelpen.

Annie van Galen-Dirks voert het woord bij de actie op het Leegveld.
Volledig scherm
Annie van Galen-Dirks voert het woord bij de actie op het Leegveld. © Hans van de Ven