Advies na aanval Schotse Hooglander: ‘Blijf gewoon op Stippelberg wandelen’

VideoMILHEEZE - Natuurmonumenten neemt geen extra maatregelen na de aanval van een Schotse Hooglander op wandelaar Annie Bankers. Het blijft veilig om in het natuurgebied De Stippelberg tussen Milheeze en De Rips te wandelen. Wandelaars op De Stippelberg hoeven niet bang te zijn wanneer ze in het graasgebied van de Schotse Hooglanders lopen. Recreanten moeten zich dan wel houden aan enkele toegangsregels die daar gelden. 

Voorschriften die op diverse waarschuwingsborden in het tweehonderd hectare grote gebied staan, aldus gebiedsmanager Fons Mandigers van Natuurmonumenten Noordoost-Brabant en Rijk van Nijmegen. Zo moet je minstens vijftig meter afstand tot de kudde bewaren. Ook moet je de runderen niet voeren en moet je ervoor zorgen dat je hond altijd aangelijnd is en dicht bij je blijft. ,,Veel meer kunnen we niet doen.”

Er gebeuren ‘ontzettend weinig incidenten’ met runderen in begrazingsgebieden, stelt hij. Mandigers werkt al vele jaren als boswachter en heeft zo’n aanval nog nooit in zijn gebied meegemaakt. Hij kent wel enkele gevallen elders in het land. ,,Als het dan gebeurt, is er vaak een duidelijke oorzaak, zoals honden die niet aangelijnd zijn of runderen die aangehaald worden. Annie heeft zich aan de regels gehouden want ze stond buiten het hek en op afstand van de dieren.”

Tekst loopt door onder deze foto.

Volledig scherm
Annie Bankers uit Milheeze is op de horens genomen door een Schotse Hooglander. © ED/montage

Natuurbeheer

Het incident met Bankers is voor Natuurmonumenten geen reden tot het nemen van extra veiligheidsmaatregelen. Simpelweg omdat zo’n incident volgens Mandigers niet te voorkomen is. De kudde met twaalf Hooglanders wordt goed in de gaten gehouden door eigenaar Cor Gerrits uit Oploo en de diverse boswachters. Een flinke klus, want het begrazingsgebied is zo’n 150 tot 200 hectare groot. ,,We kunnen die dieren niet missen want we hebben ze nodig voor het natuurbeheer.”

,,Deze kudde gedraagt zich niet vreemd. Bij het geringste vermoeden van vreemd gedrag ondernemen we direct actie. Deze Hooglanders zien er angstaanjagend uit met die grote hoorns, maar het zijn de meest betrouwbare graasdieren die ik ken.”

Stress

Gerrit Hooijer van de Universiteit Utrecht vraagt zich af wat zich voor het uitbreken van het rund precies heeft afgespeeld. ,,Het dier moet al flink gestrest zijn geweest, want het is niet normaal dat Schotse Hooglanders uitbreken. Ook al lag hij apart van de kudde”, zegt de universitair hoofddocent, gespecialiseerd in herkauwergezondheidszorg. ,,Waardoor is hij zo overstuur? Heeft iemand daar bijvoorbeeld een rotje gegooid? Het dier opgejaagd? Dat is allemaal van belang, maar waarschijnlijk zullen we het nooit weten.”

Piet en Marij Nooijen uit Milheeze wandelen vaak door het gebied. ,,We hebben nog nooit een koe gezien die agressief gedrag vertoonde”, vertelt Piet. ,,Ze lopen of staan rustig wat te kijken.” Ook Rina van de Nieuwenhof uit Milheeze wandelt elke zondag met haar wandelclubje tussen de Hooglanders.,,Ze zijn altijd rustig als we daar lopen. Maar ik zal voortaan wel wat alerter zijn.”

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.