Ben Spierings uit Gemert overleed deze week op 60-jarige leeftijd.
Volledig scherm
Ben Spierings uit Gemert overleed deze week op 60-jarige leeftijd. © ED

Afscheid van Ben Spierings in Neil Diamond-stijl in De Eendracht

NecrologieGEMERT - Na een kort ziekbed is dinsdag Ben Spierings uit Gemert op 60-jarige leeftijd overleden. Spierings was vooral bekend als zanger van de Neil Diamond Tribute Band. Zijn afscheid vindt zaterdag plaats in cultuurcentrum De Eendracht in Gemert.

De in Lieshout geboren Spierings raakte al op jonge leeftijd in de ban van de muziek van de Amerikaanse zanger Neil Diamond. In 1993 eindigde hij als tweede in de finale van de Soundmixshow van Henny Huisman, in die tijd een enorm populair tv-programma, met een nummer van Diamond. In de jaren die volgden, trad Spierings steeds vaker op met Diamonds muziek

Dromen van live-band

Quote

Hij heeft er altijd van gedroomd om als professio­neel muzikant te leven, maar dat is er nooit van gekomen.

Jos Strijbosch

In 2002 bezocht de Gemertenaar een concert van de echte Neil Diamond in Ahoy’, die daar werd bijgestaan door een live-band. Vanaf dat moment was het Spierings’ droom om de nummers van Diamond ook met een orkest te vertolken. Jaren later ontstond uit die droom The Beautiful Noise Band, een dertienkoppige band die in juni 2017 debuteerde in De Eendracht in Gemert. ,,Muziek was zijn passie, het was echt alles voor hem", vertelt Gemertenaar Jos Strijbosch, mede-oprichter van The Beautiful Noise band. 

In het dagelijks leven was Spierings overigens drukker en later buschauffeur. ,,Hij heeft er altijd van gedroomd om als professioneel muzikant te leven, maar dat is er nooit van gekomen. Ik denk dat hij daarvoor nooit de juiste mensen om zich heen heeft gehad. Maar zeker de laatste jaren, met de band, was hij heel gelukkig met zijn leven.”

Ongeneeslijk ziek

Rond de jaarwisseling maakte Spierings bekend ongeneeslijk ziek te zijn. Een uitverkocht optreden in De Blauwe Kei in Veghel, op 3 januari, ging op zijn aandringen nog wel gewoon door. ,,Hij wist dat het zijn laatste optreden zou worden en heeft zelf nog Jaring Suurs als vervanger geregeld, voor als het niet meer zou gaan.” Hoewel Spierings inderdaad niet meer alle nummers zelf kon zingen, slaagde hij er toch in het concert tot een goed einde te brengen. ,,Hij had alles gegeven. Het was een zeer emotionele avond, voor iedereen die er bij was.”

Op de website van zijn band schreef Spierings eerder deze maand dat de periode met de Neil Diamond Tribute ’de mooiste tijd in mijn muzikale carrière is geweest'.  De Gemertenaar sprak daarbij de wens uit te hopen dat de band ook na zijn overlijden verder gaat, met Jaring Suurs als zijn vervanger. Volgens Strijbosch is dat ook precies wat er gaat gebeuren. ,,Ben heeft het allemaal nog zelf geregeld. Natuurlijk zijn we nu nog allemaal heel erg aangeslagen, maar we gaan zeker door, voor Ben.”

Zaterdagmiddag om 12.00 uur is er een voor iedereen toegankelijk afscheid van Ben Spierings in De Eendracht aan de Sint Annastraat 60 in Gemert. Daarbij treedt zijn band samen met Jaring Suurs op. Daarna wordt Ben Spierings in besloten kring gecremeerd.