De rechtbank in Den Bosch.
Volledig scherm
De rechtbank in Den Bosch. © Kees Backx

Afspraken met tuinder om overlast arbeidsmigranten in Aarle-Rixtel

DEN BOSCH/AARLE-RIXTEL - Tuindersbedrijf Van Gennip-Coolen in Aarle-Rixtel neemt snel maatregelen om overlast van arbeidsmigranten te voorkomen. Die toezegging deed eigenaar Theo van Gennip dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch.

De familie Van den Berkmortel, die vlakbij het tuindersbedrijf woont, ervaart met name in de zomermaanden al jaren overlast van de arbeidsmigranten die bij Van Gennip werken. De familie maakt met name bezwaar tegen de huisvesting van arbeidsmigranten op een perceel dat aan haar tuin grenst. Van Gennip heeft daar nu tijdelijk achttien seizoensarbeiders gehuisvest. Dat is slechts een tijdelijke oplossing: de tuinder is een loods op een perceel dichter bij zijn bedrijf bewoonbaar aan het maken, maar de werkzaamheden zijn nog niet afgerond.

Dinsdag diende bij de voorzieningenrechter in Den Bosch een kort geding, met als inzet de dwangsom die Van Gennip vanuit de gemeente Laarbeek boven het hoofd hangt als hij het (formeel) illegale gebruik van de loods waarin hij nu achttien migranten huisvest, aan de Wolfsputten 11, niet snel beëindigt. Eerder dit jaar boog ook de Raad van State zich al over de kwestie.

Tuinder Van Gennip benadrukte dinsdag dat de definitieve oplossing voor het probleem eraan zit te komen. Een loods bij zijn bedrijf aan de Wolfsputten 8 is op 1 september zeker omgebouwd tot woonruimte voor zijn werknemers, zo verzekerde hij voorzieningenrechter Maarten Verhoeven. ,,We zijn er druk mee bezig, maar het is nog niet klaar."

De familie Van den Berkmortel is blij dat de oplossing eindelijk in zicht is, maar baalt er wel van dat ze daar nu toch weer een hele zomer op moet wachten. ,,We hebben er alle begrip voor dat het niet van de ene op de andere dag geregeld is, maar de termijn schuift steeds weer op", stelde Carolien van den Berkmortel. ,,We willen gewoon dat de overlast stopt, we kunnen in de zomer al jaren niet meer fatsoenlijk buiten zitten."

Rechter Verhoeven stelde de partijen voor een aantal afspraken te maken, met het beroep tegen de beslissing op het verzoek tot handhaving als stok achter de deur. ,,Want juridisch gezien hoeft de familie Van den Berkmortel niet meer te pikken dat de overlast langer blijft voortduren." Beide partijen gingen met dat voorstel akkoord.

Zelf controleren

Afgesproken is onder meer dat Van Gennip ernaar streeft in elk geval de achttien arbeidsmigranten in de loods vlakbij de familie Van den Berkmortel uiterlijk 20 juli naar het perceel dicht bij zijn bedrijf te verplaatsen. De tuinder gaat ook elke avond zelf controleren of zijn werknemers zich rustig houden en 's avonds na 22.00 uur buiten geen alcohol meer drinken.