Volledig scherm
PREMIUM
Allemansland Deurne Allemansland Deurne © Martijn Munsters

Allemansland, van droom naar dorp in de Peel

DEURNE - Jaren geleden droomden ze er nog hardop over, maar inmiddels is de inkt van de plannen voor woongemeenschap Allemansland helemaal droog. Het loopt storm met aanmeldingen voor een van de huisjes in het nieuwe dorp in de Peel.

Ze herinneren het zich nog als de dag van gister, de eerste keer dat ze het er over hadden. ,,Het was op vakantie in Overijssel”, zegt Rob Stam (35) uit Deurne. Zijn vrouw Mirjam (29) knikt. ,,We zaten in een heel klein huisje, met veel minder spullen en helemaal in het groen.” Rob: ,,We zeiden tegen elkaar: eigenlijk zijn we hier veel gelukkiger dan in zo’n groot huis.” Mirjam: ,,Ik wilde ook een beetje terug naar mijn kindertijd. Ik woonde in een heel groene wijk, in de Zwanenbeemd in Helmond. We konden altijd overal spelen en bij elkaar binnenlopen in de buurt. Dat mis ik.” Rob: ,,En zo groeide het idee van een plek met gelijkgestemden.” Mirjam: ,,Van alle leeftijden, mèt en zonder kinderen.”
Ze maakten een Facebookgroep aan om de belangstelling te peilen en werden al gauw overladen met ruim enthousiaste reacties.  
Niet lang daarna werd Allemansland geboren. Een eco-dorpje in oprichting, midden in het groen, waarin 15 tot 20 Zweedse huisjes komen te liggen. 

  1. Björn Kusters uit Someren schrijft derde boek over hoe hij leeft met syndroom van Down
    PREMIUM

    Björn Kusters uit Someren schrijft derde boek over hoe hij leeft met syndroom van Down

    SOMEREN - Op 11-jarige leeftijd schrijft Somerenaar Björn Kusters zijn eerste minibiografie over hoe het is om het syndroom van Down te hebben. Vijf jaar later volgt deel twee ‘Dit ben ik nu’ en inmiddels ligt deel drie over op eigen benen staan bij de drukker. De 20-jarige Somerenaar kan en wil niet zonder de hulp van zijn vaste stimulator en vertrouwenspersoon Jolanda Maas. Een ‘tweegesprek’.