Volledig scherm
PREMIUM
Allemansland Deurne Allemansland Deurne © Martijn Munsters

Allemansland, van droom naar dorp in de Peel

DEURNE - Jaren geleden droomden ze er nog hardop over, maar inmiddels is de inkt van de plannen voor woongemeenschap Allemansland helemaal droog. Het loopt storm met aanmeldingen voor een van de huisjes in het nieuwe dorp in de Peel.

Ze herinneren het zich nog als de dag van gister, de eerste keer dat ze het er over hadden. ,,Het was op vakantie in Overijssel”, zegt Rob Stam (35) uit Deurne. Zijn vrouw Mirjam (29) knikt. ,,We zaten in een heel klein huisje, met veel minder spullen en helemaal in het groen.” Rob: ,,We zeiden tegen elkaar: eigenlijk zijn we hier veel gelukkiger dan in zo’n groot huis.” Mirjam: ,,Ik wilde ook een beetje terug naar mijn kindertijd. Ik woonde in een heel groene wijk, in de Zwanenbeemd in Helmond. We konden altijd overal spelen en bij elkaar binnenlopen in de buurt. Dat mis ik.” Rob: ,,En zo groeide het idee van een plek met gelijkgestemden.” Mirjam: ,,Van alle leeftijden, mèt en zonder kinderen.”
Ze maakten een Facebookgroep aan om de belangstelling te peilen en werden al gauw overladen met ruim enthousiaste reacties.  
Niet lang daarna werd Allemansland geboren. Een eco-dorpje in oprichting, midden in het groen, waarin 15 tot 20 Zweedse huisjes komen te liggen. 

  1. Onrust in de landbouwsector betekent nieuwe hoop voor nertsenfokkers

    Onrust in de landbouw­sec­tor betekent nieuwe hoop voor nertsenfok­kers

    GEMERT-BAKEL - Brabant heeft een zware inbreng als het gaat om nertsenhouderijen, hier worden meer dan de helft van alle pelsdieren gefokt, in Gemert-Bakel zelfs ongeveer een kwart. In 2013 werd een wet aangenomen die pelsdierhouders dwingt te stoppen in 2024 en er is géén opkoopregeling. Maar die wet staat nu ter discussie. Het ministerie van Landbouw bevestigt dat er gesprekken worden gevoerd met de nertsenhouders over aanpassingen van de wet.