Volledig scherm
Een impressie van het nieuwe bad van plan Waterstroom in Gemert. © Denkkamer

Alternatief zwembadplan Gemert afgewezen

GEMERT- Het alternatieve zwembadplan van de twee Gemertse zwemverenigingen en zwemondernemer Frans-Jozef Vos is voor de gemeente te duur. De berekeningen waarop de clubs het plan hebben gebaseerd, kloppen niet.

Dat stellen burgemeester en wethouders in reactie op het plan, dat uitgaat van een nieuw zesbaans bad naast de nog op te knappen sporthal Molenbroek. In een schriftelijke verklaring laat wethouder Inge van Dijk (CDA, sport) donderdagavond weten dat de gemeente het alternatieve plan heeft laten toetsen door drie externe adviseurs. 

Die komen volgens Van Dijk onafhankelijk van elkaar tot de conclusie dat de verwachte kosten ’fors hoger uitkomen’ dan het plan van de zwemverenigingen Gemertse Watervrienden en Hydra. Concreet betekent het volgens het college dat het zwembad de gemeente geen 350.000 euro per jaar kost, maar 420.000 euro. Bovendien zou het openhouden van het huidige bad bij Fitland tot het nieuwe bad klaar is, de gemeente nog eens 600.000 euro kosten, zo heeft het college laten becijferen.

Risico's

’Deze conclusies kunnen we niet zomaar naast ons neerleggen', stelt de wethouder. ’De lasten en risico’s die blijken uit deze toetsing, kunnen we niet dragen.’ Burgemeester en wethouders blijven daarom bij hun oorspronkelijke voorstel om het bestaande binnenbad van sportcentrum Fitland te renoveren.

Voor de verenigingen komt het collegestandpunt niet als een verrassing. ,,Wel verwacht, maar anders gehoopt”, reageert Arjen Peeters, bestuurslid van Gemertse Watervrienden. Volgens Peeters zijn de bedragen die de verenigingen in hun alternatieve plan hebben opgenomen, gebaseerd op offertes van gerenommeerde bedrijven. 

Geheim

,,Het zijn reële cijfers, bovendien ook nog eens aan de voorzichtige kant geraamd om eventuele verrassingen uit te sluiten. Maar kennelijk wil de gemeente gewoon heel graag met Fitland in zee, om wat voor reden dan ook.” De verenigingen zien renovatie van het Fitland-bad niet zitten. ,,We weten ook niet wat daar precies gaat gebeuren omdat de onderbouwing van de renovatie, waar de gemeente 2,2 miljoen euro aan wil meebetalen, geheim is.”

De verenigingen krijgen dinsdag nog wel de gelegenheid hun alternatieve plan, Waterstroom genaamd, aan de politiek te presenteren. Die neemt vervolgens twee dagen later een definitief besluit. De verenigingen hopen de politiek voorafgaand aan die raadsvergadering met een manifestatie op het Ridderplein de raadsleden te overtuigen om toch voor het alternatieve plan te kiezen.