Bijenhotel in het centrum van Asten.
Volledig scherm
Bijenhotel in het centrum van Asten. © Sem Wijnhoven/DCI Media

Asten is tien bijenhotels rijker

ASTEN - Woningbouwvereniging Bergopwaarts heeft de afgelopen dagen tien bijenhotels geplaatst in de gemeente Asten. De houten constructies zijn een geschenk aan Asten vanwege het honderdjarig bestaan van de woningbouwvereniging. 

Ze staan op verschillende prominente plekken zoals bij de molen, voor het Floraplein en in het perkje op de hoek Burgemeester Frenckenstraat/Tuinstraat.

Volgens een woordvoerder van Bergopwaarts wordt het cadeau aan de gemeente Asten pas op 18 juni officieel overhandigd. ,,Onder het motto ‘wie jarig is trakteert’. We hebben in goed overleg met de gemeente de tien locaties uitgekozen. De bijenhotels zijn nu alvast geplaatst. De overhandiging is pas over vier weken: 18 juni is dicht bij de officiële datum van ons jubileum. Dat is namelijk 14 juni”, aldus de woordvoerder.

Onderdak

De bijenhotels bieden onderdak aan wilde bijen. Vaak overwinteren die in dit soort kasten. Ook andere insecten maken gebruik van de nestgelegenheid. Het project is uitgevoerd door het bedrijf Bijenhotelkopen.nl uit Overloon.

Insecten- en bijenhotels zijn behalve nuttig (verbetering bijenstand) ook erg populair.  Steeds vaker staan ze bij particulieren in de tuin of hangen in allerlei vormen aan het huis. IVN Asten-Someren en bijenhoudersvereniging St. Ambrosius plaatsten al eerder in de openbare ruimte soortgelijke onderkomens voor insecten en bijen.

Het geschenk aan Deurne wordt pas dit najaar gepresenteerd. Voor die gemeente heeft Bergopwaarts eveneens een groen cadeau in petto.