Volledig scherm
Gemeentehuis in Asten. © Ton van de Meulenhof

Astenaar kan zonder middagopening gemeentehuis

ASTEN - Astenaren vinden het prima wanneer het gemeentehuis aan het Koningsplein ’s middags gesloten is. Deze mogelijke besparing van 23.500 euro op jaarbasis staat bovenaan de lijst van de 485 inwoners die een vragenlijst invulden over de aankomende bezuinigingen. De gemeente Asten gaat voorlopig uit van het meest donkere scenario waarin een jaarlijks gat van 3,2 miljoen euro overbrugd moet worden.

Verder mag de toeristenbelasting verhoogd worden omdat dit de Astenaar vrijwel niet raakt. Inwoners missen bovendien de papieren versie van de gemeentepagina in het Peelbelang niet. Door die te schrappen en alleen digitaal gemeentelijk nieuws te brengen kan twintig mille bespaard worden. Tenslotte kunnen de kosten voor evenementenvergunningen omhoog en kan de huur voor terrassen en standplaatsen omhoog.

Asten heeft bovendien gevraagd welk bedrag inwoners bereid zijn extra te betalen om bezuinigingen te voorkomen. 42 procent vindt maximaal vijftig euro voldoende. 34 procent van de 485 mensen die een enquête retourneerden zegt tussen de vijftig en honderd euro aan lastenverhoging te kunnen dragen.

De reacties worden door de lokale politiek gebruikt bij het maken van keuzes. De bezuinigingen komen woensdagavond aan bod tijdens een bijeenkomst in de hal van het gemeentehuis. Die begint om 19.30 uur. De avond is bedoeld voor verenigingen en organisaties die bericht hebben ontvangen dat zij mogelijk betrokken worden bij bezuinigingen, maar iedereen is welkom. Verenigingen en organisaties krijgen de gelegenheid hun situatie (kort) toe te lichten en raadsleden kunnen verduidelijkende vragen stellen. De avond staat onder leiding van onafhankelijk voorzitter G. IJff.