Volledig scherm
Scène uit Kat in de kelder © DCI Media

Avond lekker lachen in Heusden met ‘De kat in de kelder’

Rode LoperHEUSDEN - Een avondje lekker lachen, daar staat toneelvereniging Onderling Kunstgenot Heusden garant voor met haar voorkeur voor kluchten. Zaterdagavond ging hun nieuwste voorstelling 'De kat in de kelder' in première in het Hart van Heuze.

Een asociale familie die haar intrek neemt in de kelder van het huis van een majoor uit het leger en zijn strenge zus is vragen om problemen, al helemaal als die kelder blijkt te grenzen aan een bankgebouw en de familie hoognodig behoefte heeft aan geld. Dat de familie in het geheim een tunnel gaat graven naar de kluizen van de bank zal nauwelijks een verrassing zijn. Niettemin heeft 'De kat in de kelder' genoeg onverwachte wendingen en bijzondere personages over om het publiek heel wat lachstuipen te bezorgen.

‘De kat in de kelder’, onder regie van Paul Deerns, wordt nog opgevoerd op zaterdag 18 en zondag 19 januari om 20.00 uur.
Kaarten à 11 euro zijn verkrijgbaar via de website.

Zo valt Henk Hoefnagels op in de rol van majoor Evert Tanghe. De majoor blijkt een ongemakkelijk persoon te zijn, die zich nauwelijks houding weet te geven in zijn omgang met de familie en heel hard om zichzelf kan lachen. "Tijdens de repetities twijfelde ik wel of dat lachje niet te overdreven zou zijn, maar daarin moest ik maar vertrouwen op de regisseur die aangaf dat het wel goed zou komen", vertelt Hoefnagels. Inderdaad beloont het publiek Hoefnagels keer op keer met een gulle lach. "Als het publiek lacht, is dat echt kicken. We zijn immers publieksspelers", zegt Hoefnagels.

Euforisch gevoel achter het toneel

"Zelfs achter het toneel geeft het een beetje een euforisch gevoel als het publiek moet lachen", beaamt Lotte Geboers, die een kleine bijrol speelt als mevrouw Smets van de sociale dienst. Geboers speelde jarenlang bij de jeugd van OKG mee en maakt met dit stuk na enkele jaren afwezigheid haar debuut bij de volwassenen. "Het is net alsof ik nooit ben weggeweest. Heel leuk om deze sfeer weer mee te mogen pikken. We werken toe naar het stuk, maar tijdens de repetities is het net zo gezellig", zegt ze.

Aan het toneelspel is goed zichtbaar dat de groep spelers elkaar al jaren kent. Ogenschijnlijk zonder enige gêne hangen de spelers op en over elkaar heen in romantische scènes. "Dat is in het begin wel een beetje ongemakkelijk, maar dat went al snel. We moeten immers met z'n allen het stuk maken", vindt Hoefnagels. Dat Hoefnagels deze scènes ook nog moet spelen onder toeziend oog van zijn dochter Hanneke, in de rol van oma, deert hem niet. "Op het toneel is ze gewoon een van de spelers. Dat zie je ook bij de anderen die met hun dochter spelen." De negenkoppige cast kent maar liefst drie ouder-kind-koppels.