Volledig scherm
Job Hendriksen bij het bakhuis op zijn erf in Mariahout. © Van de Meulenhof

Bakhuis in Mariahout mag niet verhuurd

DEN BOSCH/MARIAHOUT - Job Hendriksen uit Mariahout mag het bakhuis bij zijn boerderij aan de Heieindseweg niet verhuren. Dat blijkt uit een uitspraak die de bestuursrechter heeft gedaan.

De rechtbank vindt het terecht dat de gemeente Laarbeek de Mariahoutenaar eerder een dwangsom heeft opgelegd om de verhuur van het bakhuis te voorkomen. Ook de redenering van Hendriksen dat de verhuur bijdraagt aan een oplossing voor de huisvesting van arbeidsmigranten, is van tafel geveegd. Volgens de rechter is het aan de gemeente Laarbeek zelf om te bepalen hoe met dat vraagstuk wordt omgegaan.

Hendriksen ligt al langer met Laarbeek in de clinch. Hij stapte naar de rechter omdat hij het niet eens was met de opgelegde dwangsom. Die bedroeg 1000 euro per keer dat de overtreding -verhuur van het bakhuis- werd geconstateerd, met een maximum van 12.500 euro. Volgens de gemeente is dat niet toegestaan.

Leegstandswet

Hendriksen besloot het huisje bij zijn monumentale boerderij in het buitengebied van Mariahout twee jaar geleden aan een Pool te verhuren. Hij vroeg een vergunning aan en deed daarbij een beroep op de Leegstandswet, maar Laarbeek weigerde mee te werken. Hendriksen besloot toch te verhuren. Tijdens de zitting vertelde hij dat eerder zijn dochter enkele jaren in het bakhuis heeft gewoond. De vorige eigenaar liet er ook weleens familie in verblijven, maar gebruikte het bijgebouw tevens als fietsenstalling en opslag.

Begin vorig jaar kreeg de Mariahoutenaar onverwacht bezoek van het Peelland Interventie Team (PIT). Die inval was mede ingegeven door het feit dat hij als postadres fungeert voor mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Ook heeft hij werkzaamheden verricht voor een niet meer bestaand bedrijf in Beek en Donk.