Bavaria in Lieshout experimenteert met schonere energie uit ijzerpoeder
LIESHOUT - Swinkels Family Brewers (bekend van Bavaria) in Lieshout begint een experiment met een nieuwe vorm van energiewinning: brandstof dat gewonnen wordt uit ijzerpoeder. Het zou gaan om een schoner alternatief voor olie en gas, omdat bij het verbrandingsproces geen koolstofdioxide (CO2) wordt uitgestoten.
Vanmiddag om 13.00 uur tijdens een livestream op ironfuel.nl wordt de eerste ijzerbrandstofinstallatie aangesloten op het productieproces van de brouwer. Volgens een woordvoerder bewijst Swinkels hiermee dat deze vorm van energiewinning werkt. ,,Onze ambitie is om volledig over te gaan op ijzerbrandstof en daarmee volledig CO2-vrij te ondernemen, maar daar zijn we vandaag nog niet. Op dit moment gebruiken we ook energiebronnen zon, biogas en inkoop van groene elektriciteit", zegt zij.
De installatie is ontworpen door onderzoekers en het studententeam SOLID van de TU Eindhoven (TU/e). ,,Het mooie aan ijzerbrandstof is dat je de in ijzerpoeder opgeslagen energie vrij kunt laten komen waar en wanneer je het nodig hebt”, zegt Philip de Goey, hoogleraar verbrandingstechnologie aan de TU Eindhoven. ,,Fijn ijzerpoeder brandt goed en hierbij komt veel energie vrij in de vorm van warmte. Deze warmte kan de industrie van hun energievraag voorzien.”
Elektriciteitscentrales en warmte-intensieve industrieën zijn samen verantwoordelijk voor 40 procent van de globale CO2-uitstoot. Om onze klimaatdoelstellingen te halen moet dit getal teruggebracht worden tot nul. Tot op heden zijn er weinig CO2-vrije en schaalbare alternatieven voor deze sectoren. Daarnaast kan hernieuwbare energie opgewekt door de zon of wind niet altijd gebruikt worden in deze industrieën, omdat de timing en locatie van opwekking of de energievorm niet overeenkomt met hun energievraag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TU/e-studenten ontwikkelen schone centrale die werkt op metalen
-
Miljoen euro subsidie voor ‘Metal Power’ TU/e-studenten
EINDHOVEN/BUDEL - TU/e studententeam SOLID gaat samen met de TU/e en met hulp van het bedrijfsleven een grootschalige installatie bouwen die alternatieve energie voor de industrie opwekt door de verbranding van metaalpoeder. -
PREMIUM
Studententeams zoals Solar Team Eindhoven hebben grote moeite met werven nieuwe studenten
EINDHOVEN - Studententeams als Solar Team Eindhoven hebben door alle coronaperikelen grote moeite met het werven van nieuwe studenten. Ook het feit dat studenten geen vergoeding, studiepunten of andere tegemoetkoming krijgen, blijkt een drempel. -
Hoogleraar TU/e krijgt 2,5 miljoen voor onderzoek metaalpoeder
EINDHOVEN - Hoogleraar verbrandingstechnologie aan de TU/e Philip de Goey heeft een prestigieuze beurs van 2,5 miljoen euro gekregen van de European Research Council. -
Canadees ijzerpoeder in Deurnese grond om vervuiling aan te pakken
DEURNE - Om sommige vormen van vervuiling aan te pakken zijn onorthodoxe middelen nodig. Ondernemer Toon van Osch kan er over meepraten. Honderd ton zeer zuiver ijzerpoeder bestelde hij eind 2016... in Canada. Na een lange boottocht en via de haven van Antwerpen belandde het spul op de hoek van de Industrieweg en de Binderendreef in Deurne. Daar ging het dinsdag de grond in.
-
PREMIUM
IJzerpoeder als batterij van de toekomst: overal te vinden en opnieuw te gebruiken
-
-
-
TU/e-studenten bouwen werkende installatie op ijzerstof
EINDHOVEN - Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een installatie gebouwd die aantoont dat ijzerstof werkt als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen als aardgas en kolen. -
PREMIUM
Budel moet bakermat worden voor circulair gebruik van metalen en duurzame energie
In een doodgewone loods op het industrieterrein in Budel moet de toekomst van circulaire, duurzame energie worden gevormd. Metalot heeft een lab in gebruik genomen waar testen plaatsvinden met waterstof en het circulair gebruik van metalen.