Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Ton van de Meulenhof

Bedrijven in Zuidoost-Brabant hamsteren voor een harde Brexit

EINDHOVEN - Het zijn onzekere tijden voor ondernemers na het afwijzen van de brexitdeal. Voor de zekerheid slaan bedrijven alvast voorraden in.

Tijdrovende grenscontroles en lange wachttijden bij de kanaaltunnel? Na de genadeloze streep door de brexitdeal van premier Theresa May in het Britse Lagerhuis lijkt helemaal niemand meer te weten wat er straks gaat gebeuren, áls 29 maart als vertrekdatum voor Groot-Brittannië overeind blijft.

Ondertussen maken veel bedrijven in de regio zich zorgen. De onduidelijkheid over de brexit is alleen nog maar groter geworden. Iedereen tast in het duister, is het beeld dat Eric van Schagen, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW Brabant Zeeland en topman van Simac in Veldhoven, schetst. ,,Het is niet te voorspellen. Er werd vooraf gezegd dat de koers van het Britse pond zou dalen als de brexit-deal werd afgeschoten. Dat valt reuze mee. Maar het is er allemaal niet duidelijker op geworden. Voor ondernemers zijn dit heel onzekere tijden.”

Het Britse pond daalde ten opzichte van de euro gisteren heel licht in waarde. De meeste Europese beurzen sloten af met winst.

Grote bedrijven die veel in- en exporteren van en naar Groot-Brittannië slaan ondertussen aan het hamsteren, aan beide kanten van de Noordzee. Zo legt VDL voor de vestiging van VDL Nedcar in Born extra voorraden aan met in Engeland geproduceerde onderdelen. ,,We kunnen ons geen lange vertragingen permitteren. En we willen voorkomen dat we straks met importheffingen worden geconfronteerd. Strategische voorraden zijn belangrijk in deze onzekere tijden”, zegt woordvoerder Miel Timmers. Ook onderdelen voor bussen van VDL komen deels vanuit Groot-Brittannië.

Chaos

Bavaria, tegenwoordig Swinkels Family Brewers geheten, laat juist in Engeland een extra voorraad bier aanleggen, waarmee de verkoop minimaal tweeënhalve maand vooruit kan. ,,Het gaat over honderdduizenden handelseenheden, zoals dozen en traytjes bier”, zegt topman Peer Swinkels.

Met die extra voorraad hoopt de Lieshoutse brouwerij een eventuele chaos aan de grens bij een harde brexit voor te zijn. Als de Britten eind maart zonder deal de EU verlaten, is de kans groot dat allerlei ingevoerde goederen aan de grens gecontroleerd gaan worden.

Engeland vormt een belangrijke afzetmarkt voor zijn bedrijf, stelt Swinkels. ,,Er is daar veel vraag naar Bavaria en onze Belgische merken, zoals Palm.” Precieze afzetcijfers geeft hij niet, die zijn concurrentiegevoelig. Tegelijk met het hamsteren van bier, bereidt de Lieshoutse brouwer zich zoveel als mogelijk voor op extra papierwerk aan de grens. ,,Daar willen we op anticiperen”, zegt Swinkels.

Op langere termijn liggen de risico’s voor Swinkels vooral bij eventuele importtarieven en de waarde van het Britse pond. Als die flink in waarde keldert, wordt het invoeren van bier duurder. Swinkels: ,,Mocht het helemaal fout gaan, dan moeten we misschien productie naar Engeland gaan verplaatsen. Al verwacht ik niet dat het zover komt.”