Wethouder Tonny Meulensteen begroet nieuwkomers op bedrijventerrein Bemmer IV.
Volledig scherm
Wethouder Tonny Meulensteen begroet nieuwkomers op bedrijventerrein Bemmer IV. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Bemmer IV in Beek en Donk is weer een beetje voller

BEEK EN DONK - Pas 11 van de 20 hectares grond op bedrijventerrein Bemmer IV in Beek en Donk zijn momenteel vergeven. Toch wordt nu al nagedacht over een nieuw bedrijventerrein elders in de gemeente Laarbeek.

,,Dat lijkt wat ambitieus, maar we moeten vooruitzien op de langere termijn. De economie groeit, de ontwikkelingen gaan snel. In de Peel-regio zijn gemeenten die nu niets kunnen bieden aan lokale ondernemers, een slechte ontwikkeling", zegt wethouder Tonny Meulensteen (CDA, economische zaken). ,,We zien het aan nieuwbouwwijk Beekse Akkers, die was ook snel uitverkocht. Zien bouwen, doet bouwen."

Lange tijd liep het bepaald niet storm met de verkoop van percelen op Bemmer IV. Nu gaat het redelijk hard met de invulling, vindt Meulensteen zelf. Twee ondernemingen vestigen zich binnenkort op het bedrijventerrein, zes zitten er al. Drie bedrijven hebben een contract op zak en hoeven alleen nog te tekenen. Dan zijn er nog vijf met een optie en als die meetellen, wordt het aantal beschikbare hectares nog een stuk kleiner.

Nieuwe bedrijven

De nieuwe loten aan de stam zijn Riverside Sales en Van Zutphen Staalconstructies uit Veghel. Zij laten een pand van ruim 6.800 vierkante meter verrijzen op een kavel vlak naast Natuursteenhandel Garden & Stone. In februari van het volgende jaar hopen ze er in te trekken.

Riverside Sales zal er met zijn Europese landbouw- en bouwmachines, bedoeld voor de export naar Noord-Amerika en Canada, gaan zitten. Het bedrijf groeit langzaam uit zijn jas. ,,We zitten nu op twee locaties in Veghel en Mariahout. Die voegen we straks samen in dit pand", zegt directeur Dirk van den Oever.

Van Zutphen Staalconstructies zal de ruimte (2.000 vierkante meter) in eerste instantie verhuren. De ondernemer ziet het bedrijfspand als investering in de toekomst. Ook Riverside Sales wil een klein deel van de ruimte (750 hectare) verhuren.

Lage kosten

,,In Veghel is het bijzonder moeilijk om te investeren als je geen groot bedrijf bent zoals Sligro of Jumbo", zegt Van den Oever. ,,We hebben voor Bemmer IV gekozen vanwege de lage kosten, de medewerking van de gemeente en gunstige ligging bij uitvalswegen A67 en A50. Als de verbreding van de N279 doorgaat, kan dat nóg een meerwaarde opleveren", vult Paul van Zutphen aan.

De bedrijven die momenteel al gevestigd zijn op het Beek en Donkse bedrijventerrein zijn EBM Papst, Ilfari, Replace Direct, Bouwbedrijf De Groot, Garden & Stone en koekjesfabriek Jeurgens.