Vrolijke clowntjes in Handel
Volledig scherm
Vrolijke clowntjes in Handel © DCI Media

Bergkneuter Academy zorgt voor nieuwe impuls aan optocht Handel

FotoserieHANDEL - De laatste jaren zagen ze in Handel het aantal grote wagens dat meedoet aan de optocht van De Bergkneuters fors dalen. Een klein groepje vrijwilligers bedacht de Bergkneuter Academy. Het enthousiasme was groot onder de Handelse bevolking en het resultaat overweldigend.

,,De optocht in Handel staat bekend om zijn grote wagens. Helaas werd dat de laatste jaren steeds minder,” constateert Brenda Korsten. Samen met enkele andere fanatieke vrijwilligers startte ze vorig jaar de Academy op. Doel daarvan is om de jeugd van basisschool De Havelt warm te maken om mee te bouwen aan carnavalswagens. Leerlingen van de bovenbouw ontwierpen en bouwden een eigen wagen, met veel plezier. Uiteindelijk zijn er drie wagens bijgekomen. 

Jonge indiaantjes in optocht Handel
Volledig scherm
Jonge indiaantjes in optocht Handel © DCI Media
Een opperhoofd in wording, optocht Handel
Volledig scherm
Een opperhoofd in wording, optocht Handel © DCI Media
Een hele indianenstam in de optocht Handel
Volledig scherm
Een hele indianenstam in de optocht Handel © DCI Media
Vier heren te paard gaan een alternatieve koets vooraf in Handel
Volledig scherm
Vier heren te paard gaan een alternatieve koets vooraf in Handel © DCI Media

Perspectief voor toekomst

Paul Geerts, ook initiatiefnemer, is zichtbaar trots op het resultaat. ,,Hier durfden we een jaar geleden slechts van te dromen, het enthousiasme bij de Handelse jeugd is groot. Dit biedt veel perspectief voor de toekomst," geeft hij met een brede glimlach aan. 

Fleuren in Handel
Volledig scherm
Fleuren in Handel © DCI Media

Naast de leerlingen van de basisschool werden ook brugklassers aangestoken met het 'bouwvirus'. De 12-jarige Gijs Verbakel hoorde van het initiatief en samen met vrienden bouwde hij, onder begeleiding van de Academy, een eigen racewagen. ,,Het was in het begin moeilijk maar we kregen veel hulp, uiteindelijk was het kei gaaf om te doen en volgend jaar zijn we er zeker weer bij," geeft hij aan. 

Zitten en toch lopen in optocht Handel
Volledig scherm
Zitten en toch lopen in optocht Handel © DCI Media

Aldus lijkt de optocht in Handel verzekerd van veel wagens in de nabije toekomst. Korsten: ,,Vroeger werd het enthousiasme doorgegeven van groep op groep, dat stokte. Dus we zijn blij om de jeugd nu weer terug te krijgen."

Grote wagens ook van de partij in Handel
Volledig scherm
Grote wagens ook van de partij in Handel © DCI Media

Handel op de kaart

Door de weersomstandigheden was de optocht flink ingekort, het gedeelte over De Boskant kwam te vervallen en de aanvangstijd werd vervroegd naar 12.00 uur. Het mocht de pret in het knusse centrum van Handel niet drukken. Liefst 27 wagens en groepen trokken door de straten. Roger Raijmakers, secretaris van De Bergkneuters, stond aan het eind van de route en was tevreden: ,,Een schitterende optocht met veel diversiteit, we hebben Handel weer op de kaart gezet." 

Zij zetten Handel op de kaart
Volledig scherm
Zij zetten Handel op de kaart © DCI Media

De publieke belangstelling viel wat tegen ,,Het weer helpt niet echt mee en normaal komen er veel inwoners uit Gemert ook een kijkje nemen maar daar hebben ze vandaag ook hun optocht," aldus Raijmakers. De bezoekers die er wel waren konden met eigen ogen zien dat de optocht in Handel genoeg potentie heeft en dankzij de Bergkneuter Academy nog jaren vooruit kan.

Ook eenlingen vonden hun weg in Handel
Volledig scherm
Ook eenlingen vonden hun weg in Handel © DCI Media

Lees hier vanavond de uitslagen van de optochten van maandag.