Bevrijdingsvuur trekt vanuit Asten de Peel in

VIDEO/bevrijding 75 jaarASTEN - Op het bordes van het gemeentehuis van Asten is donderdagavond het bevrijdingsvuur van de Peel ontstoken. Daarna namen gildes en lopers van de andere Peelgemeenten het vuur per fakkel mee naar hun thuisgrond.

Het is 75 jaar geleden dat in de Peel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.  Dat was voor Deurne, Asten, Someren, Helmond, Laarbeek, Gemert-Bakel en Peel en Maas reden om het bevrijdingsvuur voor het eerst samen te ontsteken. Dat gebeurde onder ruime publieke belangstelling.

De Peel haakte met het initiatief aan bij Eindhoven, waar het bevrijdingsvuur altijd op 18 september wordt ontstoken. Het vuur werd opgehaald in de Lichtstad en overnachtte van woensdag op donderdag in de kerk van Ommel. Van daaruit reisde het donderdagavond verder naar Asten.

Looppas

De ceremonie begon met een korte toespraak van burgemeester Vos. Daarna werd een gedicht van schrijver Piet Snijders voorgedragen. Toen luidden de doedelzakspelers en trommelaars van de Gemert Fire Brigade Pipes & Drums de komst van het bevrijdingsvuur in. De Astense wethouder Henk van Moorsel bracht de fakkel in looppas tot aan het bordes van het gemeentehuis, waarna burgemeester Vos de bevrijdingsvlam liet ontwaken.

Vertegenwoordigers van de gildes en schutterijen uit de Peelgemeenten legden een nieuwe eed van trouw af en de trompettisten Maartje en Marlotte Brouwers speelden een strofe van het Wilhelmus. Daarna was het tijd voor de burgemeesters van Helmond, Someren, Peel en Maas, Deurne en Asten om een fakkel aan te steken. Die werden aan het eind van de ceremonie overgedragen aan de gildes en lopers van de betreffende gemeentes. Zo trok het bevrijdingsvuur verder de Peel in.

Later

De burgemeesters Van der Meijden van Laarbeek en Van Veen van Gemert-Bakel ontbraken bij de plechtigheid. Namens Laarbeek stak de kringvoorzitter van de gildes een fakkel aan. Voor Gemert-Bakel werd nog geen fakkel aangemaakt. Daar wordt het bevrijdingsvuur ontstoken tijdens Veteranendag op 28 september, zo liet de organisatie in Asten weten.

Burgemeester Dilia Blok van Someren steekt een fakkel aan. Die overhandigt ze even later aan de gildes en lopers uit haar gemeente. Zij nemen het bevrijdingsvuur mee naar de thuisgrond.
Volledig scherm
Burgemeester Dilia Blok van Someren steekt een fakkel aan. Die overhandigt ze even later aan de gildes en lopers uit haar gemeente. Zij nemen het bevrijdingsvuur mee naar de thuisgrond. © Fotopersburo van de Meulenhof BV