Volledig scherm
© Fotomeulenhof

Bewoning schuur aan Hazeldonksedreef in Liessel op de tocht

LIESSEL - De kans is groot dat de vergunning voor de veldschuur waar de Liesselse familie Goossens in woont niet in orde is. Dat bleek maandag bij de hoogste bestuursrechter in Den Haag.

Rechter en staatsraad Silvia Wortmann vroeg zich maandag hardop af hoe Deurne een vergunning voor woonvoorzieningen in een veldschuur aan de Hazeldonksedreef kan rijmen met de zuiver agrarische bestemming ter plekke. Volgens die bestemming is wonen niet toegestaan. De gemeentewoordvoerster hield daarop een uiterst moeizaam betoog dat er weliswaar vergunning is verleend voor woonvoorzieningen, zoals een keuken, toilet, badkamer en dergelijke. Maar dat die er weer uit gesloopt moeten worden zodra de huidige bewoners, Piet en Francien Goossens, uit de schuur vertrekken. Daar zette de staatsraad vraagtekens bij: ,,De gemeente vergunt hier woonvoorzieningen die los staan van de bewoners."

Langslepend conflict

Dat was ook de reden waarom de buren Saskia van Wieringen en Peter Hall, die verwikkeld zijn in langslepende conflicten met de familie Goossens, eerder bezwaar maakten bij de gemeente. Volgens de raadsman betekent deze vergunning dat die woning daar nooit meer weg gaat. ,,De bewoners die er nu zitten, kunnen dan wel onder persoonsgebonden overgangsrecht zitten, maar als deze vergunning overeind blijft, kunnen er daarna ook anderen in en blijft de veldschuur voor altijd een woning. En dat is wat mijn cliënten koste wat het kost willen voorkomen."

Daarop vroeg staatsraad Wortmann of de buren een nieuw handhavingsverzoek bij de gemeente zouden doen als de vergunning van tafel gaat. Immers, dan staat de veldschuur er illegaal en zou die zelfs afgebroken moeten worden. ,,De vraag is of dat nog wel evenredig is", drukte de staatsraad de buren op het hart. Want de familie in de veldschuur woont daar al sinds 1992. Uitspraak volgt over enkele weken.