Volledig scherm
De aansluiting van de N279 op de Gemertseweg. © N279 AansluitingGemertseweg

Bezwaar van Gemert-Bakel tegen plan N279

GEMERT-BAKEL - ,,Jullie waren anderhalf jaar geleden een hechte eenheid toen jullie je licht lieten schijnen op de provinciale plannen voor de N279", zo sprak Martin Jacobs donderdagavond de gemeenteraad van Gemert-Bakel complimenteus toe. Niet veel later bleek het met diezelfde eensgezindheid een stuk minder.

De gemeenteraad gaat dan weliswaar (zoals ook inspreker Martin Jacobs van een plaatselijke ondernemersvereniging bepleitte) bezwaar maken tegen de plannen die de provincie heeft met de N279, maar dat voorstel werd niet unaniem aangenomen. Oppositiepartijen Lokale Realisten/D66 en VVD zijn tegen een beroepsprocedure.

In Gemert-Bakel is er veel weerstand tegen de manier waarop de provincie de weg tussen Asten en Veghel wil wijzigen. Zo moet er een omleiding om Dierdonk komen, maar blijft de weg wel tweebaans. Gemert-Bakelse politici zien echter al tijden meer in een verbreding tot vier rijstroken en het schrappen van deze omleiding, die een groot deel van het Bakelse buitengebied zou doorsnijden. In de zienswijze waar Jacobs naar verwees, maakte de gemeente die voorkeuren duidelijk. De provincie bleef echter bij zijn standpunt: twee rijstroken en een omleiding.

Ook tegenstander van een bezwaar Henk Giebels (Lokale Realisten) ziet die omleiding er liever niet komen. ,,Maar soms moet je offers brengen." Giebels doelt daarmee op dialoog met buurgemeente Helmond, die volgens hem onvoldoende tot stand kwam. Die had bijvoorbeeld kunnen inhouden dat Gemert-Bakel akkoord moest gaan met de omleiding, in ruil voor Helmondse steun voor wegverbreding.

Draagvlak

Dat brengt Giebels op het volgende punt in zijn betoog. ,,Als gedeputeerde Van der Maat zegt dat er onvoldoende draagvlak bij de betrokken gemeenten is voor twee keer twee rijbanen, moeten we ons toch afvragen waarom dat zo is." Giebels waarschuwt bovendien dat een bezwaar alleen maar averechts werkt. ,,De verbeteringen aan de weg lopen zo vertraging op. Laten we opletten dat uitstel geen afstel wordt."

Woorden van gelijke strekking van VVD'er Jan Vroomans. ,,Als de provincie haar voorkeursvariant niet kan uitvoeren, wil zij dan nog wel 245 miljoen voor het opwaarderen van die weg uitgeven?"