Volledig scherm
Leon Berkers van boekandel Berkers in Deurne © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Boekhandelaar Leon Berkers uit Deurne in race voor prijs

DEURNE - Boekhandelaar Leon Berkers uit Deurne heeft de shortlist van de Boekverkoper van het jaar-verkiezing 2019/2020 gehaald. De winnaar van de verkiezing mag op maandag 26 augustus de Albert Hoogeveen Bokaal in ontvangst nemen in Amsterdam.

Leon Berkers, die Boekhandel Hub Berkers samen met zijn ouders runt, is de enige genomineerde uit Zuidoost-Brabant. De verkiezing wordt jaarlijks gehouden door Stichting Elspeet. Van de vijf boekhandelaren met de meeste publieksstemmen wordt een shortlist gemaakt.

De vakjury kiest daar vervolgens een winnaar uit die (volgens de reglementen) 'opiniërend, spraakmakend en enthousiasmerend' moet zijn en uiteraard een 'goede kennis van boeken' moet bezitten.

De anonieme persoon die Berkers genomineerd heeft, is er dus van overtuigd dat de boekverkoper over deze kwaliteiten beschikt. ,,Ik heb geen idee wie is, het zou een klant kunnen zijn of iemand die ook uit het vak komt."

Stemmen

De verkopers voeren van tevoren uitgebreid campagne. ,,Vorig jaar was ik misschien wat te laat, want ik begon pas een week van tevoren", zegt Berkers. Hij kreeg toen 350 stemmen. Dit jaar pakt hij het anders aan. ,,Ik heb QR-codes en posters in de winkel gehangen." Ook krijgen klanten een speciale boekenlegger.

Vorig jaar bereikte Berkers ook al de longlist, maar bleef hij steken op plaats tien. Met zijn plek in het klassement kon hij goed leven: ,,Ik kreeg een motivatielijst met alle opmerkingen van mijn stemmers, dat was gewoon hartverwarmend. Ik heb ze allemaal gelezen."

Er kan tot 2 juni op de deelnemers gestemd worden op de site van Stichting Elspeet.