Volledig scherm
© ANP XTRA

Boeren in Sterksel en Mariahout vangen bot in zaak over bacterieresten

DEN BOSCH - Twee veehouders in Sterksel en Mariahout mogen hun bedrijf niet wijzigen of uitbreiden vanwege de te verwachten toename van de uitstoot aan endotoxinen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald.

Over de gezondheidseffecten van deze bacterieresten is nog veel onbekend. Niettemin mogen beide gemeenten de aanvragen van beide boeren afwijzen op basis van het al wél beschikbare rapport over deze mogelijk schadelijke deeltjes, zo oordeelt de rechter.

Zoals bij veel juridische kwesties rond veehouderijen draaien ook deze twee zaken vooral om veranderende regels en inzichten over gezondheidseffecten bij omwonenden. Ook de permanente uitstoot van fijnstof en deze endotoxinen is onder een vergrootglas komen te liggen. Onderzoek over de schadelijkheid daarvan is nog in ontwikkeling. Er zijn ook nog geen landelijke richtlijnen over endotoxinen waarop gemeenten zich kunnen baseren. Wel is er een voorlopig Brabants kader dat gemeenten kunnen - maar niet moeten - gebruiken bij vergunningaanvragen.

De veehouders in kwestie vinden de kritische grens die in de richtlijn gehanteerd wordt omstreden. En vooral lastig werkbaar; in het verleden werd er immers nooit naar gekeken. Waardoor er sowieso woningen staan in het gebied waar de kritische waarde wordt overschreden, zelfs als er op hun bedrijf niets verandert. De rechtbank is echter van oordeel dat de grenswaarde voldoende is onderbouwd. De twee gemeenten hebben daarom de ruimte om op basis van de Brabantse inzichten de ontwikkelingen in Sterksel en Mariahout niet toe te staan. 

  1. Neerkant trilt op haar grondvesten tijdens Kletsavond van de Ulewappers
    PREMIUM

    Neerkant trilt op haar grondves­ten tijdens Kletsavond van de Ulewappers

    NEERKANT - ,,Typisch Neerkant, hier is zelden iets te doen maar als er eindelijk wat leven in de brouwerij is, gunnen de verenigingen elkaar het licht in de ogen niet." Het is een veel gehoord verwijt van de bezoekers van de kletsavond van CV De Ulewappers uit Neerkant. Daar waar de carnavalsvereniging een prachtige avond, met goede klets en goed amusement, voor de bezoekers had geregeld, keken de artiesten tegen een halflege zaal Internos aan. De plaatselijke toneelvereniging speelde verderop een voorstelling die ook veel publiek trok.