DE BILT - Honderden tractoren verzamelden zich vorige week in De Bilt voor een groots protest tegen het stikstofbeleid van de overheid.
Volledig scherm
DE BILT - Honderden tractoren verzamelden zich vorige week in De Bilt voor een groots protest tegen het stikstofbeleid van de overheid. © Rob Engelaar

Brabantse VVD’ers sluiten zich aan bij Deurnese oproep: ‘Provincie, laat los die regels’

UPDATEDEURNE-SOMEREN - Een groeiend aantal lokale VVD-afdelingen uit heel Brabant sluit zich aan bij de recente kritiek van de Deurnese VVD op de provincie. Ze onderstrepen allemaal dat er een onrechtvaardig verschil tussen agrariërs in verschillende provincies ontstaat. 

Vorige week liet de Deurnese VVD weten dat ze zich grote zorgen maken over de recent ingeslagen koers van de provincie Brabant in de stikstofcrisis. Ze riepen Brabant op de eigen strengere regels los te laten en af te wachten tot de landelijke overheid met een gezamenlijk pakket maatregelen komt. 

Volgens de partij kan het niet zo zijn dat in de ene provincie andere regels gelden dan in de andere. De provincies besloten twee weken geleden gezamenlijk tot nieuwe stikstofregels, om zo weer vergunningen te kunnen verlenen aan allerlei projecten. Dit lag helemaal stil na de uitspraak van de Raad van State waarmee een streep werd gezet door het Nederlandse stikstofbeleid. Inmiddels heeft een aantal provincies de regels ingetrokken, onder meer onder druk van protesten van agrariërs. Brabant liet weten dit niet van plan te zijn.

Jeroen van Lierop van de VVD Deurne sprak van ‘een debacle’.  ,,Hier in Deurne zijn er ondernemers die regels opgelegd krijgen die vijfhonderd meter verderop in het Limburgse Venray of Meijel helemaal niet gelden. Er dreigt rechtsongelijkheid te ontstaan en dat is onacceptabel en niet uit te leggen.  De landelijke overheid moet direct de regie in handen gaan nemen.”

Inmiddels sloten de afdelingen Someren, Gemert-Bakel, Asten, Helmond, Reusel-De Mierden, Etten-Leur, Nuenen, Bergen op Zoom, Waalwijk en Heusden zich al aan bij het Deurnese standpunt.

Ook Benny Munsters van het CDA Deurne riep de provincie vorige week op om pas op de plaats te maken. ,,Dat agrariërs rechten ontnomen worden, is onacceptabel. Daarnaast is ons voorstel om van de datum 2022 af te stappen, deze is niet reëel.” In 2022 moeten Brabantse agrariërs hun stallen hebben aangepast aan strengere normen voor ammoniakuitstoot.  ,,Het CDA is van mening dat je beter meteen een systeem kan bedenken dat een integrale oplossing biedt voor alle soorten uitstoot, zoals ammoniak en stikstof. Dit loopt helemaal vast zo en nekt de ontwikkeling naar een levensvatbare sector.”