Volledig scherm
Brandweer in Hooge Mierde. © Bert Jansen

Brandweer legt met man en macht ‘stoplijn’ aan voor camping bij bosbrand Hooge Mierde

HOOGE MIERDE - In een bosgebied bij Hooge Mierde stond maandag aan het einde van de middag een stuk bos of heide in brand. In totaal twee hectare stond in brand, waarvoor de brandweer groot opschaalde. Er waren veel bluswagens en watercontainers naar het gebied gekomen, met name om de camping Zwartven te beschermen. 

Met tientallen wagens, ook uit België, werd een ‘stoplijn’ gemaakt. Daarvoor is een stuk bos van zo’n vijftig meter natgemaakt, waardoor de vlammen geen vat meer kregen op de jonge takjes. ,,Zoiets lukt niet met één of twee wagens extra‘’, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. Daarvoor waren heel veel manschappen tegelijk nodig en lukte het uiteindelijk vrij snel om de brand onder controle te krijgen.

Die stoplijn was uiteindelijk ook van groot nut, vooral omdat het vrij hard waaide. Het vuur ‘liep dood’ tegen de lijn en breidde niet verder uit naar camping Zwartven. Gasten daar hadden weinig last van de bosbrand. Al moesten sommigen een tijdje wachten voor ze vanuit het dorp de weg richting de camping op mochten. 

Uitbreiding

Volledig scherm
De brandweer haalde water in het dorp. © Corrie de Leeuw

Even was er bij de hulpdiensten vrees voor uitbreiding naar de camping. Maar op het recreatiepark zelf maakten ze zich niet erg druk. Volgens medewerker Henk Bazelmans was er van de brand weinig te merken. ,,Het is hier zo'n 1.200 meter verderop en ik zie geen rook‘’, zegt hij telefonisch. Wel heeft hij een belletje van de brandweer gehad. ,,We hebben afgesproken dat ze opnieuw bellen als de camping ontruimd moet worden.‘’ Er verblijven op dit moment zo'n 200 tot 250 gasten, voornamelijk arbeidsmigranten. 

Omdat de brand in het gebied vlakbij de grens woedde, werd er een actiecentrum op het hoofdkantoor van de brandweer in Eindhoven ingericht. Toen het nodig was om nog groter op te schalen, onder meer met België, kon dat van daaruit gemakkelijk worden gecoördineerd. 

Vaker brand

Het is de derde bosbrand in dit gebied in iets meer dan een week tijd. Vorige week woensdag was er brand in de hei bij Lage Mierde, drie dagen eerder woedde brand bij Esbeek

Hoe deze branden zijn ontstaan en of er een verband is, zoeken de brandweer en politie nog uit. 

Volledig scherm
Brandweermannen gebruiken vuurzwepen om het vuur te doven. © Bert Jansen
Volledig scherm
Het blussen van de brand. © Bert Jansen
Volledig scherm
Brandweer in Hooge Mierde. © Bert Jansen